2020-03-29 226 浏览
有一日我同一个波兰妹妹到屋企附近打羽毛球, 打完波之后佢有少少肚饿,我哋就经过咗一豆花。 我同佢讲呢度啲豆腐花几好食㗎而且豆味都几浓郁, 之后先发现原来佢从来未食过豆腐花所以令她更好奇。佢问我有咩推介,我就话如果你第一次食都系试下原味呀姜汁咁啰。 佢再望下见到有个芒果豆腐花好得意, 问我试过未。 我作为东道主就有啲尴尬了, 因为我其实系一个几保守嘅男人,芒果加豆腐花对我嚟讲太前卫了,而且在我脑海入面幻想的效果都唔系太睇好, 所以我从来没有试过。 但系对于波兰妹妹来说, 只只味都前卫㗎啦, 于是佢就叫咗个冻嘅芒果豆腐花试下。波兰妹妹请我食一啖, 我突然像发现新大陆般惊讶, 没想到芒果与豆腐花的相处能这么融合。 就像超越了种族的隔膜, 向世界扬布和平与爱。 波兰妹妹亦吃得十分开心,并多谢我的推介。

芒果豆腐花
芒果豆腐花