2022-11-12
近排都喺观塘返工,每日食晏嘅时候就系最开心,因为同事同我都钟意食嘢,又钟意周围揾啲好嘢食,近排畀我哋喺公司附近揾到间好好味嘅港式茶餐厅。番茄18,地址喺观塘道427号观塘工业中心四期1楼G号舖。装修方面完全有旧式茶餐厅风味,望落去十分整洁,座位嘅空间都好足够,坐得都几舒适。瑞士汁鸡翼,鸡翼望落去好饱满,每一只都好入味,入口味道好香,鸡翼入面仲系好嫩滑好多肉汁。花胶鸡汤米线,$68望落去已经好吸引,鸡嘅份量仲有好多,入口鸡味香浓,肉质香嫩,成个汤都有花胶嘅香甜味,越食越好味。配菜方面有椰菜丝,增加左口感葱油鸡,$108 半只,葱油鸡整到好入味而且好嫩滑,每一啖都食到香葱嘅味道,味道非常有层次,呢个简直系必食嘅推介,又香又滑,好好味。咸牛肉鸡蛋三文治,呢个三文治嘅size真系巨大,入边D鸡蛋同牛肉足足有一吋厚。入口蛋味香浓,跟住食到系牛肉同香葱嘅味道,味道好有层次,而且口感仲好正添。第一次食咁出色嘅三文治,鸡蛋又滑又香,配埋咸牛肉嘅味道真系一绝。加埋葱花,我比满分食咗咁多好味嘅嘢梗系要叫番杯冻饮,我叫咗杯冻柠茶,茶味够浓,甜度刚刚好,柠檬仲有三片,够晒冻饮落透心凉
番茄18,地址喺观塘道427号观塘工业中心四期1楼G号舖。