2010-07-16
好多人都认为愉景湾通常都系一对情侣庆祝纪念日先会黎食饭既地方,但系我地今次一行8日,全部都未试过特登入黎饭既朋友,为的是希望同朋友庆祝生日,可以每次都一大班人,去一些大家都未去过既地方品尝一下各地美食.....揾好野食,梗系上openrice架啦,比揾到呢间好多人都赞,咪去试下啰,早在一个月前已经订左位,但系当时天气仲凉,所以就订左室外,贪佢可以睇烟花,但系到出发前早两日,发觉夏天已经到啦,谂住改番去室内,先发现原来佢地二楼都可以望到烟花,但系可惜已经full晒!准时7点去到门口,因为系世界杯期间,好多住系愉景湾既外国人,都会出黎一齐睇波,所以好热闹,不过我地去到发觉,就算坐地下既室内,都系无乜冷气,因为佢既设计算系open!可能愉景湾都自系一个多外国人住既地方,呢间餐厅,比我印象就系,看似识讲中文既华藉人仕,原来剩系识讲英文,看似只懂英文既外国人,原来识讲中文架㖞!由于有个唔识中文既华藉人仕,系我地隔离等我地叫野食,而我地之前又无做功课,用英文问佢有咩好介绍,佢竟然话"no".....我地唯有自己再睇下啦,睇左好多menu,最后叫左下面几个𩠌!1. ZAKS Nochos ($90
1. ZAKS Nochos ($90.00)
2. NZ Mussels In Alio-Olio Pepperocino ($95.00)
3. Smoked Salmon Salad ($95.00)
4. Roasted Spring Chicken (Whole) ($130.00)
5. Grilled Baby Back Ribs $250.00
6. Spaghetti Bolognaise ($95.00)
7. Fettucini Carbonara ($105.00)
8. #9 ZAKS House Special ($100.00)
9. Stella x 2 ($45.00 x 2 =$90.00)
10. Chocolate Pudding ($55.00)
由于openrice只可上传8张相,仲有Zaks nochos 同 spaghetti bolognaise都上传唔到!
柬几个黎介绍下先;
ZAKS Nochos
好似牛仔片咁,但系佢配埋d芝士酱汁,又有另一个味道
Roasted Spring Chicken
只鸡烧得好靓,入口又爽
Grilled Baby Back Ribs
系我食过咁多间最好食既人间,好入味,真系值定推介
呢个就普普通通,唔系太入到味
#9 ZAKS House Special
个pizza好正,我不嬲都觉得,pizza永远都系得pizza hut味,但系黎到呢到,食落真系有d外个feel...
最后我地因为有自己带cake去,所以本身无叫到 "心太软", 但系因为佢知我地有朋友生日,所以另外啰多个黎(不过后尾睇番,原来唔系送既)无所谓啦,朋友就个晚达成左想一得二既梦想啦!个识讲中文既外国人,帮我地点蜡蠋时,仲同我地讲笑!
其实基本上,以上10项都好好味,系出附意料中咁好味,好多时认为系愉景湾食野,都唔方平同埋大份,我地8个人,叫左骨同鸡都惊唔够饱,但系呢餐实在令大家都好满意,埋单7个人比8个人钱,每人都系$200
总结黎讲,人多食呢间,价钱真系底好多,因为好似Roasted Spring Chicken咁,半份都要$85,而一份只需$130,人多又唔怕食唔晒!
下次有机会,真系要同另一半黎试下呢到浪漫既环境,不过我下次一定要坐二楼!