呢日中午去新世纪拎曲奇,顺便买埋靓午餐返Office食。想食拉面于是就拣咗「麺屋武蔵」,难得劲快决定好😎。餐厅有做外卖自取套餐🥡,有饭有面拣,价钱介乎$48-$79不等,沾面就最贵,无计啦始终系招牌。另外,仲有小食加配选项。等食物期间留意到餐厅环境几唔错,主题系日本武士,唔通餐厅名称都系同呢样嘢有关🤔?面食得沾面一款,唯一可以拣嘅系三选一沾面汁,所以我决定要一个面同一个便当,咁就可以食多款口味。同时,我仲加咗小食,估唔到份量都几多,食完饱哂🤰。 留意番,呢度系二人份量,我无咁大食!叉烧沾汁面($79),我都好耐无食过沾面🍜,我喺度谂其实外卖食沾面好似仲好过拉面,根本同堂食无咩分别,因为都系分开上,唔驶担心面质嘅问题。自己加热番个汁就OK👌。先讲沾面汁,有得拣⚪️白武骨、🔴赤武骨同⚫️黑武骨。最后者系黑蒜油,唔驶谂可以即刻排除在外。由于想食辣,所以就拣咗赤武骨,日式辣应该轻松!果然辣度系唔错🌶,份辛辣会停留喺喉咙一阵,但条脷就无问题,可以继续食,加上够咸,正😋。题外话,沾面汁入面有几粒豚角煮。面条好特别,我以为自己眼花😅,因为每条都好粗,两条幼面打孖痴住。食落几烟韧有咬口,适合挂汤,但唔知点
叉烧沾汁面
赤武骨
面条好特别,我以为自己眼花😅,因为每条都好粗,两条幼面打孖痴住。食落几烟韧有咬口,适合挂汤,但唔知点解令我谂起零食童星点心面...哈哈。𩠌料有两大片🐷薄叉烧、🥚溏心蛋
牛肉鲭鱼日式四格便当
牛肉鲭鱼日式四格便当($58),便当盒超大个🍱,份量十足,两款𩠌味道都几好。汁煮牛肉好惹味,连洋葱都好食;鲭鱼肉质结实,下低仲有啲腌菜。前菜系卖飞佛麻酱波菜,🍚而白饭加咗饭素无咁单调,但略嫌笠身咗啲。便当更附送味增汤。
武蔵炸鸡
武蔵炸鸡($38),炸鸡几好啵🐔,外卖有咁嘅水平收货啦,即食应该更正。炸鸡大大粒,炸衣唔会太厚,肉质嫩口。附送嘅酱唔系普通沙律酱,而系带点芥辣,醒神🤤。
武蔵煎饺子
武蔵煎饺子($38),我沾面记得走葱,但饺子漏咗招😖。煎饺子有五只🥟,并无煎㶶,味道正正常常,无咩特别。
总括嚟讲,呢餐系好丰富嘅麺屋武蔵外卖午餐,本身只系因为想食面先帮衬,但食落又发觉几好👍。实不相瞒,N年前就系食完重口味黑蒜油吓亲宝宝,所以唔敢再食。不过只要拣啱口味就完全无问题,仲好滋味添!
2020-09-22
10 分钟 (外卖自取)
赤武骨
武蔵炸鸡