2017-06-17 183 浏览
某日同事突然讲起天草大王(一只特大品种鸡) 就上网睇睇香港边度有得食,结果就黎到呢度食lunch。Lunch menu 唔算多选择,而且好几款都系得个丼名,无明确讲明系有咩食~不过铺头入面既服务员都好好,细心解释。同事们就拣左天草大王既亲子丼~天草大王鸡本身肉质非常实净,听讲因为佢地既运动量比较大,所以大家食之前有心理准备😆但听同事讲返佢今次食,啲肉比起佢之前系日本天草食过既肉无咁实,所以还可以。我就拣左个厚烧牛舌丼牛舌真系好厚而且份量都算多,中间既菠菜系几健康既,不过味道有点唔夹。饭既份量比较少(大确正常碗既一半),但个人觉得份量啱啱好,因为成个set 其实有好多其他野食~饭上面有微辣芝麻酱,同牛舌一定夹~平时出去食呢类套餐未必每款小碟都啱食,但我今次真系食清晒!最上面果碗系黑松露蒸蛋,一打开就闻到好香!下面果碗小食都系牛舌,但肉质同我碗饭入面果种完全唔同,好淋又开胃。最值得推介系右下角呢碗汤!真系我人生入面饮过最浓最入味既面豉汤! 其实我唔绝对肯定佢系面豉汤😂,但我饮到有啲面豉味~成个汤有好浓好浓既海鲜味,一入口就感觉到果份诚意!我本身对虾敏感,饮完之后都有少少反应😂咁应该真系真材

我就拣左个厚烧牛舌丼

厚烧牛舌丼

平时出去食呢类套餐未必每款小碟都啱食,但我今次真系食清晒!

其实我唔绝对肯定佢系面豉汤😂,但我饮到有啲面豉味~成个汤有好浓好浓既海鲜味,一入口就感觉到果份诚意!我本身对虾敏感,饮完之后都有少少反应😂咁应该真系真材实料👍🏻