2021-05-01
曾经帮衬过锅心粥底火锅两次,都有一个唔错既体验,觉得d海鲜都好新鲜又鲜甜。见到锅心开左蒸锅既分line,决定试一试蒸既海鲜味道又系如何。 去食海鲜当日系星期五。早几日打电话book左位晚上8点,去到餐厅楼下已经人头汹涌,原来大家都等上一场落场,8点钟入去食。如果想食龙虾,记得要book位个时讲声,我个日去到就得番肉蟹。海鲜方面,长话短说。拣左肉蟹(清蒸),白蚬(泰式酱)、鲍鱼(古法豆酱)、海虾(泰式酱)、多宝鱼(剁椒)、鱿鱼肠粉(沙嗲酱)、象拔蚌仔(金银蒜),仲有蛏子(豉汁)。事不宜迟,立即去图。成个食蒸海鲜既过程其实节奏好快,留意到有其他枱既食客会示意员工可以慢番少少因为有d食唔切既感觉。(我都有少许认同)话咁快食晒海鲜,就到食八宝饭既时候。配料拣左: 虾酱猪腩肉,鸡软骨肉饼、银鱼仔、芋头、豉汁排骨、咸酸菜同埋节瓜。面头既花生可以选择落或者唔落。因为无听清楚侍应讲咩,乱咁点头,结果落晒d花生食个时又要挑番出黎,唔过瘾味道唔错,正常发挥。最后,食埋糖水就完左呢个丰富既晚餐。总结,我觉得都系一个唔错又新奇既体验。食材新鲜有保证。不过如果粥底同蒸锅黎讲,我会喜欢粥底版既锅心多d,因为可以饮
事不宜迟,立即去图。
鸡脚虫草花炖汤
古法豆酱蒸鲍鱼
泰式酱白蚬
豉汁蒸蛏子
金银蒜象拔蚌仔
剁椒多宝鱼
清蒸肉蟹
话咁快食晒海鲜,就到食八宝饭既时候。
八宝蒸饭餐牌
八宝蒸饭
最后,食埋糖水就完左呢个丰富既晚餐。
雪梨雪耳糖水
总结,我觉得都系一个唔错又新奇既体验。食材新鲜有保证。不过如果粥底同蒸锅黎讲,我会喜欢粥底版既锅心多d,因为可以饮啖鲜味粥水。