2022-03-23 1213 浏览
第五波疫情停咗晚市咁耐,少咗机会约朋友出街食饭。咁啱同朋友夹到平日一齐放假,所以约埋一齐嚟长沙湾呢间日系人气cafe。店舖整间装潢家私以柔和暖色木材为主,走简约日系风格,有置身于日本cafe嘅感觉。平日午餐提供定食,基本定食再自选二至三款配菜。配菜选择都几多,好多都好吸引点餐后好快就上咗饮品,定食包括埋Americano或茶。我就另加$20转Matcha latte,抹茶味浓郁但唔会过份苦涩,甜度适中带奶香。春日定食摆盘好靓,睇落非常丰富!前菜沙律菜新鲜,仲有爽口嘅日本牛蒡。米饭烟韧黏糯,原来系北海道七星米,从米饭可见店家重视食材质素八丁味噌烤猪鞍扒份量比想像中大,厚切嘅猪鞍扒煎得刚好,中间仍然有少少肉汁,肉质唔会鞋。八丁味噌味道浓,但唔会太咸。烧豚肉露笋卷以豚肉包住露笋,露笋完全无渣,配以甜甜地嘅日式照烧汁,几惹味适合送饭食卖相好靓嘅盐曲烤野菜串,有三色椒、绿色同黄色翠玉瓜、茄子同车厘茄。简单以盐曲调味,带出蔬菜本身嘅甜味,表面烤至微㶶,食落有烧烤香味流心芝士薯饼表面香脆,内里薯蓉软滑,中间芝士流心食完正餐当然要食埋甜品,今日就只有两款由烘桌文化提供嘅甜点,分别系春日和光柚子挞同艾菲

八丁味噌烤猪鞍扒

烧豚肉露笋卷

盐曲烤野菜串

流心芝士薯饼

流心芝士薯饼表面香脆,内里薯蓉软滑,中间芝士流心

食完正餐当然要食埋甜品,今日就只有两款由烘桌文化提供嘅甜点,分别系春日和光柚子挞同艾菲苹果挞。

春日和光柚子挞

柚子挞表面以高知柚子琥珀糖、白朱古力同糖渍山柠柑做装饰,淡绿色嘅抹茶挞底装住高知柚子甘纳许,中间有一片榛子蛋糕。柚子味突出非常清新,跟抹茶味挞底配搭得好好

艾菲苹果挞

薄片艾菲苹果砌成玫瑰花型,卖相满分
苹果薄片无煮得过火,仍有少少爽口。挞中间嘅苹果同一般苹果批唔同,系无加糖同玉桂煮,食到嘅系艾菲苹果嘅原汁原味。

总括嚟讲主食质素高,而且配菜选择多。甜点更加系必食!下次会再嚟试下其他嘢食。
午餐
八丁味噌烤猪鞍扒