2021-10-04
疫情仲未过,但个心已经飞左我嘅家乡日本,虽然唔知几时先去到,唯有食住日本菜先啦!呢日去咗铜锣湾黄金商场嘅一门度食,地点非常方便,就喺mtr隔离。店员非常有礼貌,店舖亦非常有日本style。我地叫咗寿司十件(HKD 280),厚烧玉子 (HKD 60),东洋卷 (HKD 72),炸鸡香葱 (HKD 75),豚肉豆腐石烧炊 (HKD 96)同埋滑蛋鳗鱼石头饭(HKD 138)。先嚟嘅系寿司:海胆、吞拿鱼蓉、带子、牡丹虾、章红鱼、䲞鱼、三文鱼、拖罗、油甘鱼、鲷鱼。卖相非常靓,颜色鲜艳,食落去非常鲜甜可口,简直系人间美食。跟住就系signature dish之一嘅玉子烧。卖相非常靓,玉子上面仲印有「一门」两字,分量非常大,食落好嫩滑。再嚟嘅就系东洋卷,蛋卷内面包住牛油果、蟹籽同鳗鱼。非常有特色又花功夫嘅一个菜式。蛋卷皮真系好薄好嫩滑,好少地方可以食到呢个质感。整体嚟讲东洋卷味道几特别。如果唔系仲有其他美食,我地一定会再encore。炸鸡炸得表面金黄干身,唔油腻,食落去卜卜脆,内里juicy。大量香葱喺面,好惹味!豚肉豆腐石烧炊,分量好大,用料充足,豆腐豆香十足,好滑溜,呢味菜清清地,好啱健康人
店员非常有礼貌,店舖亦非常有日本style。我地叫咗寿司十件(HKD 280),厚烧玉子 (HKD 60),东洋卷 (HKD 72),炸鸡香葱 (HKD 75),豚肉豆腐石烧炊 (HKD 96)同埋滑蛋鳗鱼石头饭(HKD 138)。 先嚟嘅系 寿司:海胆、吞拿鱼蓉、带子、牡丹虾、章红鱼、䲞鱼、三文鱼、拖罗、油甘鱼、鲷鱼。卖相非常靓,颜色鲜艳,食落去非常鲜甜可口,简直系人间美食。 跟住就系signature dish之一嘅玉子烧。卖相非常靓,玉子上面仲印有「一门」两字,分量非常大,食落好嫩滑。 再嚟嘅就系东洋卷,蛋卷内面包住牛油果、蟹籽同鳗鱼。非常有特色又花功夫嘅一个菜式。蛋卷皮真系好薄好嫩滑,好少地方可以食到呢个质感。整体嚟讲东洋卷味道几特别。如果唔系仲有其他美食,我地一定会再encore。 炸鸡炸得表面金黄干身,唔油腻,食落去卜卜脆,内里juicy。大量香葱喺面,好惹味! 豚肉豆腐石烧炊,分量好大,用料充足,豆腐豆香十足,好滑溜,呢味菜清清地,好啱健康人士。 最后就系鳗鱼石头饭,未食已经闻到浓浓郁郁嘅鳗鱼香气,加上滑蛋,个心已经好想食。个人觉得食咗咁多前菜/ 寿司,紧系要有返啲热饭落肚先完满。鳗鱼好大块,又好味,性价比非常之高! 饮品方面,叫咗蜜桃梳打同陈皮柠檬,两杯冻饮。梳打有清爽嘅蜜桃香味,而我个人比较喜欢味道相对浓郁嘅陈皮柠檬,味道清甜滋润。