2018-11-04 781 浏览
难得入到西贡一定要食海鲜, 今日我哋成班朋友十几日一路沿住海边行,拣咗呢间睇落比较平民嘅饭店, 因为听闻近巴士站𠮶啲餐厅都系比较"食水深",所以我哋就行入啲,嚟咗呢间好景海鲜饭店。我哋嗌咗个十二人餐, 样样海鲜都有啲虾,蟹,鱼,龙虾,鲍鱼,扇贝,海鲜汤,沙姜鸡都有!第一首菜系黄金虾,因为太肚饿所以唔记得影相。 虾身炸到好香脆,而且好够味,连埋壳食都得!虾身大只而且爽甜,一啲都唔霉,好新鲜清蒸鲍鱼够大只,而且好容易去壳,鲍鱼肉唔"鞋"唔靱,淋身得黎保留住鲍鱼嘅口感!濑尿虾好大只啖啖肉, 外面好够味,但系食到去肉就冇乜味, 不过本身身虾都好够爽甜扇贝粉丝唔够多,不过蒜味好够,最失望系只扇贝似系蒸过龙,缩晒水得返好细只龙虾伊面足料,虾肉够爽豉椒炒蛏子,只只都好大只而且豉椒味非常入味!圣子爽口脆身! 系新鲜嘅圣子先煮到咁爽脆条鱼好大条,但一啲都冇蒸过龙!啱啱好鱼身够滑 唔会鞋!蒸蟹,蟹肉香甜,蛋白有酒香十几人食一个餐,一人三百几蚊,食到咁多种海鲜,抵食!

龙虾伊面足料,虾肉够爽

豉椒炒蛏子,只只都好大只

条鱼好大条,但一啲都冇蒸过龙!啱啱好鱼身够滑 唔会鞋!

蒸蟹,蟹肉香甜,蛋白有酒香

十几人食一个餐,一人三百几蚊,食到咁多种海鲜,抵食!
  • 豉椒炒圣子