2017-06-27 385 浏览
朋友话黄埔凤城有得食海鲜五层塔,但我上星期才到过太子凤城食饭,无见过任何蒸海鲜推介,于是心痒痒走去试老字号酒楼嘅五层塔我地两个7点到达黄埔坊2楼凤城酒家,店面簇新光亮,和老店相比是另一种风格。晚饭小菜坐正厅,食海鲜五层塔就坐一行卡位,我地叫咗一个五层塔。哗哗哗! 五层塔顶层分别有: 龙虾 / 元贝 / 肉蟹 / 龙趸 / 白贝,侍应首先系锅底放米/排骨/瑶柱/白果来煲粥,跟住就放唔同嘅海鲜喺铁架上蒸,侍应好熟悉每样海鲜要蒸嘅时间,我地乖乖等食就好了。其间我留意到白贝系重郁紧,会伸脷出黎透气,真系好新鲜呀龙虾: 新鲜爽甜,落咗蒜茸去蒸就更惹味元贝: 有4只,蒜茸粉丝蒸,可能切开左一半所以蒸嘅时间短好多,一 d 都唔韧,好软淋多汁肉蟹: 新鲜有膏,肉结实龙趸: 好滑白贝: 鲜甜无砂最后食到差不多侍应就揭开铁架,一锅吸晒海鲜精华嘅海鲜粥诞生喇我地急不及待试味,粥底有d似稀饭但棉软好多,每口都充满浓郁海鲜味,连排骨都好淋我地食到饱饱之际侍应送上糖水作结,好满足嘅一餐

龙虾: 新鲜爽甜,落咗蒜茸去蒸就更惹味

肉蟹: 新鲜有膏,肉结实

龙趸: 好滑

白贝: 鲜甜无砂

我地食到饱饱之际侍应送上糖水作结,好满足嘅一餐

白果瑶柱排骨粥底

海鲜五层塔