丰富铁板烧晚餐,推荐鹿儿岛白豚梅头~~~如果冇记错的话,对上一次食铁板烧系差不多六七年前喺台湾食嘅。因为香港真系唔多铁板烧嘅舖头,所以难得见到,就算离屋企几远,收工都忍唔住特登过去试一试。~~~佢哋有两款晚市套餐,由于同行嘅朋友唔食牛肉嘅关系,我哋就拣咗较平嘅个款。~~~🥢套餐里面一共包含九样嘢,日本冻豆腐、味噌汤、烧生蚝、烧鲭鱼同埋炒椰菜都系必有嘅。当中烧生蚝嘅味道非常浓郁,海水味突出,用料几靓。鲭鱼就大大条好抵食,用铁板烧完之后外脆内嫩,鱼皮酥酥地。海鲜方面可以拣海老或者日本带子,个人就拣咗后者,大粒又鲜甜,不错。~~~肉类方面有六款选择,有鱼有牛有猪有鸡,我哋就拣咗🇯🇵日本鹿儿岛白豚梅头。靓嘅猪果然系有料到嘅,猪肉味非常浓郁,虽然系梅头,但系食落去唔会好重脂肪感,同时却又保留肉脂味。~~~另一个主菜就可以3选一,同样有牛有鸡有珠我哋就拣咗盐烧秋葵豚肉卷,🐷豚肉半肥瘦,加埋爽脆秋葵,味道不错,不过鹿儿岛白豚梅头就更令人印象深刻。~~~最后嘅葱花蛋炒饭你想像中有惊喜。加入红椒 、洋葱、葱、酱油等等调味,食落味道丰富,唔知点解佢哋用嘅🧅洋葱分外香甜,本身唔食洋葱嘅我都觉得好好食。~~~
丰富铁板烧晚餐,推荐鹿儿岛白豚梅头
~~~
万丸铁板烧 (太古)
太古康山道1-2号康怡广场南座AEON地下16-01号舖
人均:$220