2023-03-25
今日放工同friend谂吓食咩好,公司附近威灵顿街the Loop 隔离有条窄楼梯,最底有间立体派拉面,平日lunch好多人排队,夜晚冇咁多人,就入去试吓啦。坐低点咗豉油拉面同鸡白汤拉面,小食叫咗章鱼小丸子。个人认为最好食系鸡白汤拉面,汤底非常浓郁,有啲似鱼翅汤浓汤,感觉入面好多骨胶原,比想像中好食,值得一试!😍豉油拉面味道比较清淡,但胜在有跟一碟浓煮厚切叉烧,外表同味道都同东坡肉相似,肥肉同瘦肉有层次地相夹,猪皮炖到好嫩,好食!至于 #章鱼小丸子,卖相都唔错,胜在新鲜啱啱烧好,外边皮脆, 咬落去有少少爆浆嘅感觉。见到厨房counter后面有三位师傅,听到佢哋用日文沟通,估计有两位年纪大啲嘅师傅系真正日本人,怪不得味道都算好正宗。整体来讲,虽然Menu唔算有好多道菜,但都算有特色,较其他拉面店unique。#日本菜#拉面
#日本菜
#拉面