2022-05-13
最近中午去左中环食厨师发办~虽然系第一次食(无错 系大乡里出城( ੭ *˙˙ *)੭ )但平时都有食开好西 所以都可以出翻个 #不专业食评纪录呢个First trial 😋✨首先餐厅系新开嘅 以白色&原木色🪵为主调装修新净 设计简洁干净 比人纯粹嘅舒适感觉拣嘅lunch menu 系有16品 就算男仔食完都会好饱 ♪🔸🔸🔸前菜🔸🔸🔸〚白梅贝🐚〛即系日本凤螺 有3小旧 食落好有海水味仲有肝脏垫底 口感好特别 内脏黎讲个味道唔会呕心 反而几值得一试🔸🔸🔸茶碗蒸し🥚🔸🔸🔸蟹芡浓郁 带有些少涩味 调味好够出面正常用大过100度嘅温度整师博话呢到系用低温中火 会滑d&水份多d而且时间要控制得岩岩好 唔会pre cook定先如果唔系就会蛋水分离 变得唔好食(/´△`\)🔸🔸🔸刺身🔸🔸🔸〚针鱼 🐟〛系春天限定~ 5月左右就系佢地产卵嘅时候 所以系12-4 月系呢个时期鱼身肉质最为松散最好食 因为最多营养会留比bb最好食 生左之后就错过最佳时间架啦就咁食嘅话鱼身味道好淡 可按个人喜好落姜蓉/点酱油🌟最特别系有第2个食法:加紫苏花本身闻上去无咩花味 但用手心一拍 d香味就会出晒黎 将花冧放上鱼 同鱼一
但平时都有食开好西 所以都可以出翻个 #不专业食评
蟹芡浓郁 带有些少涩味 调味好够
出面正常用大过100度嘅温度整
师博话呢到系用低温中火 会滑d&水份多d
而且时间要控制得岩岩好 唔会pre cook定先
如果唔系就会蛋水分离 变得唔好食(/´△`\)
🔸🔸🔸刺身🔸🔸🔸
〚针鱼 🐟〛
系春天限定~
5月左右就系佢地产卵嘅时候
就咁食嘅话鱼身味道好淡 可按个人喜好落姜蓉/点酱油
🌟最特别系有第2个食法:加紫苏花
本身闻上去无咩花味 但用手心一拍 d香味就会出晒黎 将花冧放上鱼 同鱼一同入口
味道有d草青味 少少似薄荷嘅感觉 少许刺激
但好新奇 几钟意酱汁入面有柚子嘅味道🍊
〚深海池鱼🐟〛
师博会鎅开鱼皮 等脂肪容易渗出
肉身厚实 无咩腥味 好食😋
〚吞拿鱼赤身〛
有芝麻香 入口即化 由长崎县no.1 吞拿鱼supplier提供 鲜甜惹味
〚北海道甜虾🦐〛
由于系肚腩最底嘅部分 油脂感最重 仲要烧左下
包住好脆嘅紫菜 内附嘅wasabi唔攻鼻💕
🔸🔸🔸一品料理🔥🔸🔸🔸
〚烧目光鱼〛
拥有细致而不腻嘅脂肪,清爽而饱满
无骨得黎都唔咸
🔸🔸🔸握り寿司🍣🔸🔸🔸
系我最钟意嘅 〚赤贝〛🥰
师傅会吱青柠汁落去 再调好晒味
握好寿司就会拍一下赤贝 等佢神经收缩 肉质再爽口d 条片入面仲影到佢好似「郁」左一下 非常新鲜💖
〚中拖罗 〛
〚烧喜之次〛
味淡但厚身 上面仲有炸咗嘅大葱丝
口感丰富
〚赤海胆🟠〛
有点腥味 用赤醋寿司饭做饼底 香脆同软糯融合
上面仲撒满白色一片片:淡雪盐
〚沙丁鱼🍙〛
唯一的紫菜卷寿司 内馅有紫苏花、黄萝卜、芝麻碎 食落清新解腻
〚拖罗❤️〛
终于到手卷~烧拖罗皮下脂肪部位做油 咬落仲有d脆脆 系天妇罗炸衣 仲有吞拿鱼粒 😆
〚江户前玉子烧🍮〛
🔸🔸🔸デザート🍰🔸🔸🔸
最后嘅最后 估唔到甜品系生果
系一粒🍓 应该系淡雪士多啤梨 唔系劲甜但都唔酸✨
☆━━━━━━━━━━━━━━━━━━━☆
P.S. 师傅几靓仔咁 解答又专业 成餐目光快被吸引走啦~~🤣