2021-05-28 244 浏览
已经两年冇去过日本,超挂住以前筑地市场既海鲜丼😫早排睇街坊谷先知大角咀开左间朝头早先有得食既海鲜丼,佢地既呑拿鱼系每朝由丰州市场直送!唔系一般急冻飞机货,系新鲜未被急冻既「生鲔」呑拿鱼!运到黎香港即卖,所以每朝8点开始就供应,卖完即止,听讲未开门就有人黎排队,令我谂起一落机即冲筑地既回忆👀不过依家我就冇咁神心啦,早两日出门食lunch,行过见到金所12点几仲营业紧,咁难得既机会梗系要试下啦🤤4. 中落ち、鲔鱼蓉、中トロ、大トロ丼$268(+兰王蛋$12)12. 赤身、鲔鱼蓉、帆立贝、甜甘虾丼$168烧蚝2只$80一入门口就见到师傅刮紧吞拿鱼肉,舖头入面既空气弥漫一股腥味,所以冷气开得好劲,尽量令环境保持低温。味噌汤同腌萝卜好清新,刺身果然都好新鲜,尽量唔点咁多豉油怕掩盖左鲜味!吞拿鱼各个部位味道都好分明,个人觉得大拖罗最好食,油脂超香又冇筋,加埋兰王蛋黄伴饭又将享受推高一个层次🤤帆立贝大大只,甘虾比起想像中甜,几款刺身都好正呀!唯一觉得寿司饭有少少偏干同酸,如果可以控制得好啲就更好。烧蚝既蚝肉劲大只胀卜卜,略嫌唔够鲜味,但蚝肉非常爽口,烧既时间火候系做得几好。

12. 赤身、鲔鱼蓉、帆立贝、甜甘虾丼$168
烧蚝2只$80