2021-07-29
金所喺大角嘴嘅时候已经好想去食,而家中环期间限定pop-up store就更加就脚。每朝由8:30开始营业,听讲未到中午已经有某啲刺身卖晒。所以平日放假都特登早啲起身去食。当日十一点半嚟到,门外未见人龙,店员话中落 (1-8号)只剩一份。晏咗都食到最后一份,近排系有啲运气4号海鲜丼有中落、大toro、中toro同鲔鱼蓉。吞拿鱼系无经过急冻,喺冰鲜状态下由丰洲直送香港,听到都觉得新鲜。而且色泽天然,呈暗红色,睇落都知好味中落系鱼骨位嘅肉,较少喺香港食到。鱼肉系用匙羹刮出嚟,所以细细片,口感柔软细嫩,鲜味十足。大toro同中toro各有两片,两者都油脂非常丰富,鱼油味浓郁但大toro有少少筋,有啲失望。另一碗系12号海鲜丼,包括赤身、鲔鱼蓉、帆立贝同甜虾。鲔鱼蓉入口滑溜捞饭食好正帆立贝厚肉又大只,帆立贝同甜虾好鲜甜赤身呈鲜红色带光泽,虽然唔及中toro同大toro咁多鱼油,但肉质实有咬口。喺香港都食到同丰洲市场一样咁新鲜嘅吞拿鱼,而家无得去日本旅行,嚟金所食海鲜丼顶下瘾都好满足
中落ち、鲔鱼蓉、大toro、中toro丼
中落ち、鲔鱼蓉、大toro、中toro丼