今日去一间日式洋食店,店名叫做五要素食堂-fifth elements。座落于尖沙咀The One,位置地段非常方便。装横用嘅色调比较深沈,有种令人好沈实平稳嘅感觉,难得喺繁忙嘅地段,可以有个宁静嘅空间。食物款式包括有扒类,手打意粉,自家制薄饼,仲有小食类,如薯条,薯饼同埋鸡翼。餐牌设计好有日式洋食店嘅一贯风格。每款都配有相片,一目了然,可以安心选择。呢度有唔同款式嘅和牛,有美国黑毛和牛同牛匠岩手和牛。牛匠岩手曾夺得多个日本和牛奖项,相信有一定嘅水准😍😍👍🏻名水豚-佐贺名物,豚肉中嘅和牛😍😍😍😍呢个形容非常之有趣,挑起我贪新鲜想尝试嘅好奇心😋😋😋和牛吃得多,究竟点样嘅豚肉先可以称为豚肉中嘅和牛呢🧐🧐坐低咗之后,店员会放低点餐用嘅QR code,客人可以按自己嘅pacing去点餐,非常自助自主,好贴心😍加$28蚊可以加配定食,有浓厚男爵薯仔沙律。沙律入边有青瓜,洋葱,增加口感同味道,另外啲薯仔打到好滑好creamy,好味呀😋😋另外仲有日式洋葱汤onion soup🧅,入边加咗大量洋葱,再加啲什菇,令个汤好浓郁。啲洋葱煮淋咗又入味,唔错,有惊喜呀👍🏻烧塩曲名水豚猪扒丼 $108好好味道😍😍

呢度有唔同款式嘅和牛,有美国黑毛和牛同牛匠岩手和牛。

牛匠岩手曾夺得多个日本和牛奖项,相信有一定嘅水准😍😍👍🏻

名水豚-佐贺名物,豚肉中嘅和牛😍😍😍😍

烧塩曲名水豚猪扒丼 $108

好好味道😍😍😍豚肉肥瘦均匀,烧得非常香口,肉质嫩滑。猪肉嘅肉质如果太瘦会好硬,咬落干净净。如果食义烧会拣食半肥瘦嘅朋友,一定会非常欣赏呢度嘅豚肉,因为你懂得咬落爽口油香渗出嘅个种满足。一定要衬热食呀👍🏻👍🏻👍🏻好juicy

每个丼饭都配有炸得香脆嘅蒜片,令到味道同口感上都丰富咗好多。

柠檬胡椒薯条$58
薯条热辣辣,好香脆,劲好食😋😋😋唔点酱汁都已经十分满足😍😍😍😍如果喜欢新奇刺激,同时又喜欢浓味blue cheese,再加喜欢酸酸味味嘅话,呢个特制丘比酱绝对会锦上添花,可以一试。

总括而言,此处嘅食物质素同环境都有一定水准。试过豚肉咁满足,当下次和牛瘾起时,相信呢度都会系我其中一个会念起嘅地方~到时要试埋佢嘅甜品同饮品先得😍😍😍