2013-11-05 3458 浏览
每逢十一月,我做美容既老板娘都会请几个熟客同美容师周年庆祝食餐饭. 今年拣左去食火锅,我都好耐冇去既牛皇星. 虽然老字号,但我自己就觉得太贵所以冇去. 今次再黎即管又睇吓质素如何.老板娘本来预订左象拔蚌同蛏子皇,但蛏子皇竟然冇货,有点离奇. 不过象拔蚌质素唔错,系加拿大货,二斤十二襾睇个份量十分足. 而且片片都好大片,又爽又极之鲜甜,真系一流!!!$268一碟. 贵唔贵见人见智啦!!牛肉叫左三碟,都系牛脊位. 有一碟有油脂香但少肉味. 另外两碟肉味都唔错,但就切得太薄冇咬口. 三碟都系软滑,但我就喜欢粗犷型,肉味浓,有咬口. 不过收$268一碟我就觉得太贵.白鳝片半条,但切得太薄冇乜口感,反而啲骨位仲好食!! 白鳝片我钟意食落甜又爽. 呢个真系一片风就冇左.美国桶蚝超大只,只只都咁饱满,而且仲好甜,好食!手打丸有五款. 由上至下系牛,猪,鸡,墨,虾. 我食过牛丸,有陈皮粒,做得唔错. 墨丸都好有墨鱼鲜味. 虾丸好爽,猪肉丸味道都得,但有人话鸡丸太咸.向铃同鱼皮都系即炸,十分香脆又热辣辣. 鱼皮好食到要encore添!!
象拔蚌
半条白鳝片
美国桶蚝
美国桶蚝超大只,只只都咁饱满,而且仲好甜,好食!
五宝丸
鱼皮拼向铃