2017-12-27 159 浏览
将军澳站附近有很多私人住宅落成, 本身住调景岭冇咩特色食肆 , 最近去到这个站,间中都会试试新开的食肆。 尤其一路申延过去近海 新起的住宅。 今晚找到一家吃拉面的叫"札幌拉面"。 有很多唔同套餐,晚市定食,拉面定食。。 等等。我们二人选了$198套餐, 有两款饭或 面食和自选三款小食。"招牌牛油拉面", 记得人生第一次食拉面上有牛油的就在日本北海道。加了牛油的味噌汤底味道层次立刻提升, 简单地配上日式叉烧和拉面 也美味非常。"海鲜拉面"。 材料唔算太丰盛, 有虾,鱿鱼, 汤底亦鲜浓美味。小食我们选了 烧牛舌。 薄切的串烧牛舌简单以盐烧, 有一点干,唔算肥美不过几有口。另一款小食"炸薯饼", 炸得松脆唔油腻,薯饼热蘸上特制沙律酱味道唔错。"牛油炒草菇"几香口, 草菇伴以大量姜丝炒,惹味!埋单二人竟然才二百一十几元, 原来新开张此店做优惠有85折,几抵吃。 拉面做得不错,如能够有多点配菜如紫菜,鸡蛋或腌萝卜就更合心意了。

招牌牛油拉面

"牛油炒草菇"几香口, 草菇伴以大量姜丝炒,惹味!

招牌牛油拉面