2018-01-16
话说朋友出左好大份BONUS咁大家都好唔客气咁屈左佢一餐海鲜大餐,我地其中一个系地胆所以我地就去左鲤鱼门食.贪食既我系第一次去到鲤鱼门嫁~在我未到之前佢地已经买好晒所有海鲜我一黎到就已经有得食.首先当然系象拔蚌, 龙虾同埋墨鱼剌身. 唔知系唔够冻定系始终中式酒楼唔系专业处理既问题, 龙虾同墨鱼刺身既口感都系一般, 象拔就好稳阵, 不过鲜味就一定冇问题,话晒都系活生生咁片佢!!系... 好难揾到既蝴蝶蚌呀,用姜葱炒仲保持到蚌既鲜味但又唔油腻. 我就好钟意食旁边既葱啦吸晒海鲜既鲜味简直就系精华所在.椒盐大赖尿虾...赖尿虾系我其中一个FAVORITE! 成只有前手臂咁大只,一只分4件!哗... 避风塘做法系中式酒楼度食真系好唔同. 连壳食都冇问题,炸到外面脆卜卜个肉仲好JUICY~ 好味到我食左3旧呀!! 哈哈...蒜蓉粉丝蒸带子黎到时白雪雪排到好整齐,见到一人一只好快已经KO左. 食落有好多粉丝, 可能肚饿同天气太冻连普通既粉丝都觉得好好味. 带子就蒸到熟得黎唔老但又离晒壳! 一点都唔浪费.由于我地叫左好多野食所以我地都冇叫芝士焗只系蒜蓉就算. 虽然只系头头尾尾不过呢只靓真系靓,成只脚吱
椒盐大赖尿虾...赖尿虾系我其中一个FAVORITE! 成只有前手臂咁大只,一只分4件!哗... 避风塘做法系中式 酒楼度食真系好唔同. 连壳食都冇问题,炸到外面脆卜卜个肉仲好JUICY~ 好味到我食左3旧呀!! 哈哈...
由于我地叫左好多野食所以我地都冇叫芝士焗只系蒜蓉就算. 虽然只系头头尾尾不过呢只靓真系靓,成只脚吱出黎系原条龙虾脚!! 好弹牙唔会似蟹捧个D 散开既感觉. 赞呀!
姜葱鲍鱼都系镬气问题, 响屋企点都整唔到咁好味. 有镬气又好味但又唔老唔似擦胶真系要俾钱先食到呢个效果.
最后呢个果盘真系劲呀! 以往去中式 酒楼我一定唔会食个果盘因为个D生果一定系劲干啦又劲酸! 呢个果盘真系令我大开眼界呀... 有芒果已经系好新奇, 仲要系1月咁冻有一D咁甜咁香既芒果仲要界埋花就更加难得. 老板真系唔古寒呀, 俾左5个芒果我地. 果盘仲有木瓜,火龙果, 石榴. 橙... 可能我见识小除左橙我未见过果盘会出现呢D水果嫁!