2021-06-16 361 浏览
香港日本菜食得多,但系主要以厨师发办为概念就较小接触,由朋友推荐下嚟到尖沙咀呢间来自日本九州资深大厨原田诚先生亲自主理既「鮨白鸟」 室内设计以日本祟尚既极简主义,用原木及传统和纸营造质朴配合柔和既灯光打造空间感,虽然我唔系坐喺吧枱,但系都见到吧枱嘅客人同厨师悠闲互动,可以享受到师傅制作美食嘅过程我喺午市定食中选择左和牛海胆丼首上沙律小食再来系茶碗蒸,茶碗蒸非常嫩滑,入口即化而且鲜味十足和王海胆丼和牛系用上和牛界既顶级,所以称为和王。制作上只系将和牛嘅表面轻微煎香,中间仍然保持粉嫩。入口牛味虽然唔算浓郁,但系口感非常软淋,配上佢哋独门酱汁味道有更上一层楼,旁边海胆一齐食可为初尝试而且非常奢侈甜品为宇治抹茶蒴饼甘苦的抹茶配上甜甜的蒴饼完全系我杯茶,为整顿饭画上完美句号

我喺午市定食中选择左和牛海胆丼

首上沙律小食
再来系茶碗蒸,茶碗蒸非常嫩滑,入口即化而且鲜味十足

和王海胆丼

甜品为宇治抹茶蒴饼
甘苦的抹茶配上甜甜的蒴饼完全系我杯茶,为整顿饭画上完美句号
2021-06-07
  • 和王海胆丼