2017-10-04
下午嘅堂因为中秋节而取消,lunch时间变得相当充裕,所以约咗中同食lunch~星期一至五午市做semi-buffet,选一款main,配汤同冷/热饮品,salad/cold cut/dessert任食。亦可以$68亲民价,唔叫main净食buffet。咁计落两三个唔大食嘅friends叫个饭/意粉mains分食亦好抵。有得净食salad buffet,就知呢度嘅appetizer唔会好似一般buffet/任食火锅咁求其放啲菜就算。单系菜类就有四款,肉类有火腿同salami。酱汁方面有黑醋同橄榄油,而我就强列推介各位喺配料区拣黑醋蕃茄,再加少少汁。醋加埋蕃茄两种酸味混和更有层次,推介~唔少cold cut/小食卖相精致,唔系切好就拎出嚟,可见厨师十分认真。总共三款咸挞,烟三文鱼款式更系配牛油果酱,挞皮其实系焗薄脆,食落轻盈。食完main餐厅又再添salad bar。多咗款mozzarella粒配车厘茄。但我都系比较钟意将一片mozzarella放喺大蕃茄片𠮶款~menu冇写送餐汤。呢个汤同样高质,浓浓茄香,先是鲜茄酸味,汤滑入舌根后就尝到忌廉油脂香。汤稠身,且有淡淡薯仔香,配上意式香草
总共三款咸挞,烟三文鱼款式更系配牛油果酱,挞皮其实系焗薄脆,食落轻盈。 食完main餐厅又再添salad bar。多咗款mozzarella粒配车厘茄。但我都系比较钟意将一片mozzarella放喺大蕃茄片𠮶款~
汤稠身,且有淡淡薯仔香,配上意式香草蕃茄干面包,酸溜溜咁,十分开胃。
香煎红鲷鱼柳配柠檬刁草汁 ($108)
鱼皮泛著橘红,肉色雪白。
鱼皮香脆,鱼肉嫰滑。柠檬刁草汁味道清新,唔会抢咗鱼味。
卖相精致。
外皮撒上盐巴,夹住油脂,香脆可口。羊肉唔膻,但充满羊脂香。如果再生少少就perfect~
羊肉唔太肥,配比较rich嘅mustard都几夹,但我就钟意用鱼柳嘅刁草汁配羊,味道会更有层次。 咖啡系movenpick出品。虽然食过佢嘅雪糕觉得名过于实,太重cream令雪糕唔冰冻冇奶香,但咖啡质素唔错。表面嘅金色咖啡油脂几幼滑,唔落奶都OK~
餐厅座位宽阔,店员亲切有礼,不停添水、收碟,整体感觉唔错~
题外话/补充资料:
加一服务费