2019-09-23
去左上水区探朋友,所以佢就尽地主之谊,带我地去食好野🤤 呢间新开的餐厅外面有独立的饮品店,去的时候做紧买一送一优惠,排队的时候可以一路饮野一路等。晚市的时间都几多人等位,好彩等左10分钟左右就入得😃招牌无骨海南鸡饭($74)上菜时餐盘跟左一个油饭、一碗汤、一碟芥兰同一碟半只海南鸡。碟鸡的油光均匀,色泽好靓。因为已事先起左骨,所以食落啖啖肉,好滑!正!马来蜜汁炭烧厚切猪扒($72)好厚好大份,外层的颜色烧得好靓。不过食落有少少硬,同埋蜜汁味不太突出。但个辣汁意外地好惹味,辣得黎带少少酸。不过如果唔食得辣的人,可能会觉得个后劲好辣😆地道串烧(鸡) ($62)配菜有烧菠萝、番茄仔、青瓜同埋有几块白面包😂😂 鸡串已经去左皮,鸡肉好嫩滑,完全无雪藏味。另外有沙嗲酱可以沾黎食,个沙嗲酱好似加左少少椰奶,所以食落好香。香煎虾饼4件($68)没想到4件虾饼会在厨房直接开二处理,所以一上枱就有8小块。这个做法几好,方便食客沾酱。炸完的虾饼有少少干和硬,影响左口感,不过味道唔错,沾埋泰式辣酱就更好味!马拉盏炒通菜($58)我地叫得太多肉,最尾都系加左一碟菜去中和番😆 个通菜炒得几好,有镬气,同埋唔会炒到又
招牌无骨海南鸡饭($74)
马来蜜汁炭烧厚切猪扒($72)
地道串烧(鸡) ($62)
香煎虾饼4件($68)
马拉盏炒通菜($58)
我地叫得太多肉,最尾都系加左一碟菜去中和番😆 个通菜炒得几好,有镬气,同埋唔会炒到又老又黄。不过美中不足的是马拉盏味唔够出唔够香,如果d马拉盏可以落重手少少,会更惹味。同埋份量好似偏少,我地4个人食一碟菜,每人只系食左少少就清左一碟,唔够喉呀😅
香芒椰汁糯米饭($42)
可能宜家唔系芒果当造的季节,虽然芒果都算甜的,但最尾会有少少酸酸的余韵。不过个椰汁好稠好香好有奶味,整体来说不过不失。
伯爵珍珠奶茶($25)
用左伯爵茶做茶底,饮得出有伯爵茶的香味几清新。因为餐厅的食物偏浓味,用伯爵奶茶来送饭,一浓一淡配合得几好!另外饮品入面仲放左好多珍珠,好有咬口!加分!