2017-07-28
同朋友差唔多一个月冇见,上星期揾日放工就即刻赶去荃湾,同佢食饭update下近况。𠴱日又系落大雨嘅日子,为免俾雨浸到成对鞋湿哂,我地决定都系留返喺商场觅食算。最后就去左千色汇食汉堡!舖头细细哋,不过好彩我地去到𠴱阵得3﹑4枱客,唔洗等位仲可以坐4人枱,坐得舒服啲又倾得开心啲。坐低发现原来依到仲有意粉食,不过平时钟情于垃圾食物嘅我地,当然二话不说地拣汉堡加薯条啦。menu上面有成11款汉堡,芝士牛肉﹑烟肉汉堡依啲基本野一定走唔甩,但Sixer Burger特别在有好多新奇组合既汉堡,好似鳗鱼汉堡﹑泡菜牛舌汉堡,仲有睇落个样超级豪华嘅龙虾牛肉汉堡!其实我个心有啲想试鳗鱼汉堡,不过又惊佢同汉堡包唔系好夹,最后稳阵起见都系叫左个牛肉啡菇芝士汉堡,同埋试下佢个龙虾牛肉汉堡,两个人share返都唔系好贵!加$18就已经有薯条/沙律+普通冷热饮品,但见到枱面个牌仔话加$32可以转做沙冰特饮,凭住要肥就肥到底嘅决心,我地最后决定齐齐饮沙冰。不过我朋友拣左水蜜桃荔枝沙冰之后,超霸道咁唔俾我拣同一杯,我唯有叫蓝莓菠萝沙冰,俾佢试哂两只味啦~首先到嘅系牛肉啡菇芝士汉堡,我想讲汉堡真系世界上最难驾驭嘅食物之一
首先到嘅系牛肉啡菇芝士汉堡,我想讲汉堡真系世界上最难驾驭嘅食物之一,次次都食到劲「呢hea」!不过佢依到嘅菇系超多汁,食落口劲juicy,一啲都唔dry。而且个包系烘到外脆内软咁,仲搽左一层牛油 喺入面,手工汉堡果然系无得比,好味。
跟住落嚟就要讲讲佢个高级龙虾汉堡喇~成条龙虾肉连龙虾尾摆上枱,望落已经觉得超足料,同menu个样系一模一样。龙虾煎得劲香口,肉质厚得黎又够弹牙,同个香草忌廉柠檬汁都几夹,个人认为依个包都算值回票价!
小食方面,我地一个叫左沙律,一个叫左薯条,沙律配黑醋汁冇咩特别。而薯条就系我钟意嘅连皮粗切薯条,所以最后俾我K.O.哂,哈哈!
不过唯一有点美中不足嘅就系两杯特饮了。唔知系落得太多糖浆定点,两只口味都偏甜,加埋咸咸地既汉堡食中和下都ok嘅,但单饮就真系太甜了,最后我都饮唔哂~