2018-11-30
试完「成记茶寮」同「开心小叙」,第三间就系「天奴」!呢到既猪扒主打系用人手逐块搥松,之后再用香茅同其他调味料调味再煎,令我都几期待,睇下会唔会媲美到「成记」先!餐厅外面内部同样系茶记,有外面有里面,相比起另外两间坐位就少左啲,好彩当日外面仲有位就住左系出面。食物选择呢到就真系唔系只有猪扒,「开心小叙」都有一张MENU专食猪扒,但呢到冇,同普通茶餐厅一样,以猪扒做主角既款式唔会特别多,都系正常茶记款式。香茅猪扒蛋饭 $51可以拣跟饭/薯菜/意粉/沙律,而酱汁方面系最多选择既一间,有成7种,分别系粟米汁、蒜茸汁、洋葱汁、黑椒汁、咖哩汁、鲜茄汁、豉油汁。同样地都系拣返豉油汁,呢到同其他两间有个最大既分别就系呢到有一条长矮瓜,可能系因为想碟饭有啲菜既关系而加入去,不过对猪扒饭黎讲,我就觉得有啲格格不入,我会宁愿无左条矮瓜收返平少少个价。讲返味道,猪扒都系属于厚身,有香茅味,仲会见到有啲辣油浆住左系猪扒面,食落有微微辣油香但又唔辣,松软度够,不过冇乜肥膏,加上豉油汁又系太少,同埋价钱稍贵,相比之下,供然系「成记」胜出~总括黎讲,呢间既猪扒厚度、口感其实同「成记」相约,不过成记更松化同带多啲肥膏
餐厅外面内部
食物选择
香茅猪扒蛋饭 $51
总括黎讲,呢间既猪扒厚度、口感其实同「成记」相约,不过成记更松化同带多啲肥膏,而「开心小叙」就较扁身肉质较实,3间其实都唔差,都值得食,亦比一般餐厅做得出色,但3者之下,「成记」都系我心目中第一位。