2016-11-03
旧地重游,有点挂住猪油捞饭添。都有几年无黎喇,主要都系想食鱼肠蒸蛋同猪油捞饭啫。惊见 menu 上有奇怪的菜色,各位食家请问咩叫做炒长远呀?又长又软既是什么来头呢?五味鸡,新尝试招牌菜,超赞!香味十分,煨得入味之余,鸡肉仲非常嫩滑,坚系皮香肉嫩又唔肥。鸡皮滑滑微黏,豉油味清香无比,加上不知名香香腌料,使我越食越想食,骨头都损到唔肯放口。应该系三杯鸡既加强版,必食!红烧排翅,非常强差人意,比预期中相差甚远。以为鱼翅会满满的,但竟然一半系生芽菜垫底,系全生啰!搞到碗翅又淡又稀而水汪汪,汤汁散发著极浓芽菜草青味呢,吃不消!谂住劲落醋盖过阵味,但完全无效,点解唔将芽菜分开上呢?唔想浪费,挑走晒生芽菜后,唯有硬著头皮灌落肚啦。砵仔鸡蛋焗鱼肠,鱼肠真系唔系人人啱食,只加上芫茜、芹菜及大量胡椒粉蒸蛋,难免有点腥。热辣辣新鲜出炉还可以,但一冻左,鱼腥味提升百倍,完全入唔到呢。都系爆炒或打边炉好食好多,下次未必会再叫喇。梅酱一字排,比烧排骨更出色,因为肉多骨少啖啖肉,不干不鞋又不硬,软棉弹牙既质地充满肉汁,梅酱芳香飘飘,味道浓而香甜。一定要趁热食,食快一点,冻左变得咸了。猪油捞饭,主角进场,我为左您先山
猪油捞饭,主角进场,我为左您先山长水远由北区走到九龙湾架乍,我要食返够本。最紧要既猪油及豉油送到,起动!
吸引力无可抗拒,未食过都唔知。真系无需任何𩠌,只要猪油、豉油捞,撞出黎既化学作用可以使我食几碗饭都唔够喉架!人生第二次食猪油捞饭,超香呀!热辣辣砵仔蒸饭,粒粒饱满干爽又咽韧,捞埋猪油同头抽,欲罢不能呀!