2021-02-23 63 浏览
今日去咗行街,见到有间餐厅上面有一只猪,好得意。所以就走过去睇吓,见到有好多嘢食,而且又好吸引🤤最后决定去呢间餐厅试吓佢啲美食🥰The salted pig 系招牌菜式而闻名,会选用猪嘅最好部位 确保用优质同埋新鲜嘅食材制作食物Steamed Dutch Royal Mussels $168呢个系白酒煮荷兰蓝青口,佢有两个size可以拣 我哋就拣咗细啲size既 虽然系细size 但佢既份量都比较多 入面既青口多之余 配埋啲酱汁就更加好味😋另外佢仲配咗好多薯条🍟店员都好细心 俾咗个碗我哋方便掉啲壳落去👍🏻Big Boss Piggy Platter $498因为我哋想试吓呢间餐厅既猪 所以就嗌咗呢个大猪集汇拼盘,有猪手、乳猪件、猪肋骨、脆皮猪腩、烟熏芝士肠、薯仔、杂菜同酸菜 乳猪件好淋好好味,而且乳猪件皮都好松脆🤤另外佢既烟熏芝士肠都好正 但个人认为点少少盐一齐食会更加好食😋呢个拼盘好正 因为佢提供左好多酱汁 点唔同酱汁会有唔同既效果同味道 所以推荐大家试吓🐷Seared Tuna Nicoise Salad $148呢款沙律既焦点系吞拿鱼🐟 因为吞拿鱼系半熟状态吞,所以口感淋淋地 几

Steamed Dutch Royal Mussels

Big Boss Piggy Platter $498
Big Boss Piggy Platter

呢款沙律既焦点系吞拿鱼🐟 因为吞拿鱼系半熟状态吞,所以口感淋淋地 几有特色 而且佢仲保留着吞拿鱼嘅粉红色 睇落好靓好吸引 呢个沙律仲有薯仔 烚蛋 法边豆同车厘茄 个人比较喜欢呢个沙律既烚蛋 因为上面嘅蛋黄有流心既感觉 靓之余仲几好味😋
Seared Tuna Nicoise Salad

Apple Delight $82
呢款Apple Delight 几得意 因为佢有球雪糕外 仲有啲蜜糖同脆脆系侧面陪衬 咁啱个日既雪糕冇哂云尼拿味,就变咗Rapsberry味😋
Apple Delight

The Salted Pig Tea $88
呢款冰茶有得拣味道 我嗌左芒果味🥭 佢仲mix咗gin, rum,vodka 呢杯饮品酒味比较浓 不过有芒果味中和一下,所以都几好饮👍🏻
The Salted Pig Tea

Overall 呢间餐厅既食物好好味之余 仲好丰富 而且环境仲好靓 好舒服 影相啱哂📸 而且店员态度好好 最劲嘅系店员记得晒我哋嗌过啲咩🙉 特别欣赏👍🏻
2021-02-21
午餐