2021-12-13
我平时去开每一区都好想发掘当区的小店,同店员倾下计,了解更多他们的故事,加上小店感觉更有人情味。今次去葵芳,见到店员派宣传单张,先发现葵涌广场另一边天桥出去会见到满布餐厅。呢间店门面好似一间cafe,入到去先发觉呢间餐厅原来两层,细心仲会发现到周围都用猫猫作装饰。原来每枱都会送餐前小食,今晚送越南春卷,春卷岩岩炸好,好脆口。食物我地叫咗无骨凤爪沙律($68)、蒜蓉炒芥兰苗($78)、青咖喱鸡($88)和薄饼($48)。饮品就叫咗泰式奶茶(小甜)($28)、原个椰青($48)。无骨凤爪沙律 份量好多,我平时食开小辣就觉得呢碟好辣,但系味道系好食。蒜蓉炒芥兰苗 炒得好够镬气,加上蒜蓉一齐炒更加香。 青咖喱鸡的鸡好明显有用香茅腌制,加上青咖喱汁,味道更加有层次,但是这里的青咖喱汁比较稀,食薄饼就冇咁挂汁。我觉得泰式奶茶的茶味好突出,好有惊喜。冬阴功酱芝士焗薯条 ($58) 的薯条唔算太脆口,可能比冬阴功浸淋咗。串烧三兄弟($62) 就有鸡肉、牛肉、大虾各一串,个串烧好明显即叫即烧,加上沙嗲酱,都几惹味。我觉得整体感觉都好干净和新,野食都算中上质素,呢个价钱都算可以接受。
蒜蓉炒芥兰苗 炒得好够镬气,加上蒜蓉一齐炒更加香。
我觉得泰式奶茶的茶味好突出,好有惊喜。