2022-12-30
Dear Coffee & Bakery 📍大围田心街20号云叠花园商场地下7号舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━食完堂食仲买咗外卖 加埋系芋泥节买嘅 又可以出post啦🙈不过今次呢四款冇比到我太惊艳嘅feel 感觉全部都有进步空间🫢━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍍 洛神花麻糬凤梨酥软包 $45▶︎ 面头有洛神花干 软包入面包住厚厚嘅麻糬同凤梨酥馅 面头嘅洛神花干酸酸甜甜 而软包质感确实比bagel软身少少 ▶︎ 麻糬内馅系偏硬身有嚼口𠮶种 唔甜但米香唔浓 可能因为隔夜再翻热所以麻糬有啲偏硬🫣 个人觉得麻糬分量多咗啲🤔▶︎ 凤梨酥馅偏甜 不过同时有酸味所以唔会觉得过甜 食到一丝丝嘅凤梨纤维👍🏻好味指数:●●●◐○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🌽 炙烧粟米芝士德国面包 $48▶︎ 碱水面包包住一小块粟米同胡椒粟米嘅酱汁▶︎ 整体调味唔错 胡椒味几浓 粟米味都有 不过芝士味唔睇名就唔知😂▶︎ 不过个人觉得面包口感唔似碱水包 反而颇松软 同埋靠近馅料嘅地方比较湿哒哒 包体有待改进🤏🏻好味指数:●●●◐○━━━━━━━━━━━━━
📍大围田心街20号云叠花园商场地下7号舖
食完堂食仲买咗外卖 加埋系芋泥节买嘅 又可以出post啦🙈
🍍 洛神花麻糬凤梨酥软包 $45
好味指数:●●●◐○
🌽 炙烧粟米芝士德国面包 $48
▶︎ 碱水面包包住一小块粟米同胡椒粟米嘅酱汁
好味指数:●●●◐○
🍵 抹茶酱芋泥贝果 $45
▶︎ 抹茶贝果体 入面包住抹茶酱同芋泥 不过内馅分量有啲少🥹
▶︎ 抹茶面包体有淡淡抹茶清香 包体一如既往地几有嚼口
▶︎ 入面嘅抹茶酱偏固态 唔知点解觉得苦味颇重但抹茶味唔算好浓
▶︎ 芋泥偏硬身同有颗粒感 不过芋泥味唔够出 同抹茶酱一齐食就变咗冇存在感🫣 抹茶控应该钟意但芋泥控就未必
好味指数:●●●●○
🥨 芋泥肉松香草肠德国面包 $50
▶︎ 碱水面包 入面包咗芋泥 海苔肉松 香草肠 整体调味唔错😋
▶︎ 面包体组织偏密实湿润 比起上次好似好咗啲 但系都有同样问题 就系近馅𠮶度湿哒哒 🤨
▶︎ 肉松唔系甜咸feel而系纯咸 不过咸度适中 但系莫名有阵奇怪的味道 亦都冇乜海苔味
▶︎ 香草肠有油香 系行清爽style 所以唔会重咸重油
好味指数:●●●●○