2020-05-22 408 浏览
呢间铺嘅bagel真系超多款,虽然唔正宗,口感不及传统款式有咬口,但味道都唔错,外烟韧内软绵,而且面包体湿湿地,唔会话好干。佢地嘅贝果真系劲多馅,啖啖满足。🍊朱古力红莓贝果 $16朱古力粒好多,而且系半融状态,成个包都有浓郁嘅朱古力味。相比之下,红莓虽然无朱古力粒咁多,但系都好足够,成个包都夹杂左好多好多料。朱古力微甜,红莓有少少酸,好开胃。对于朱古力包而言,佢嘅甜度啱啱好,系我试过咁多朱古力包入面味甜度最低之一。🍊擂沙黑芝麻贝果 $16呢款食嘅时候真系有少少惊讶。本来以为系甜包,估唔到面包体居然有少少咸,但系又同甜嘅芝麻馅配合得好好,成个包好香口。芝麻馅系甜d,但系唔甜嘅话就会涩,所以理解到。有芝麻捞左系面包入面,所以个包唔会话好斋,反而令芝麻味更突出,而且可以增加口感。整体而言,佢系一个好出色嘅芝麻包。🍊抹茶红豆麻薯贝果 $16面包嘅抹茶味唔算好浓,但系都食得出。红豆馅嘅甜度ok,对我而言尚算接受到。麻薯反而太软太黏,唔系好烟韧,一啖咬落去无咩口感,被有咬口嘅面包同味重嘅红豆抢左风头,所以唔系几食得出。整体而言,呢个包比较普通,除左包皮有咬口比较特别外,无咩过人之处,感觉同其他面包

🍊朱古力红莓贝果 $16
朱古力红莓贝果

🍊擂沙黑芝麻贝果 $16
擂沙黑芝麻贝果

🍊抹茶红豆麻薯贝果 $16
面包嘅抹茶味唔算好浓,但系都食得出。红豆馅嘅甜度ok,对我而言尚算接受到。麻薯反而太软太黏,唔系好烟韧,一啖咬落去无咩口感,被有咬口嘅面包同味重嘅红豆抢左风头,所以唔系几食得出。整体而言,呢个包比较普通,除左包皮有咬口比较特别外,无咩过人之处,感觉同其他面包铺嘅抹茶红豆包差唔多。
抹茶红豆麻薯贝果

🍊台湾大甲芋泥贝果 $16
呢个包奶味好重(有d似奶粉阵味),芋泥馅够多,甜度适中偏高,但系同味淡嘅面包一齐食就啱啱好。我唔系几钟意食芋头,所以平时好少买芋泥包,所以唔系几分到佢嘅芋头味重唔重,不过味道好似同我食过为数不多嘅芋泥包差唔多,但系佢嘅奶味就香d浓d。好唔好食见仁见智,我就觉得OK。
台湾大甲芋泥贝果

🍊紫菜香蒜芝士贝果 $16
我比较钟意食甜包,所以呢个一开始就真系无打算试。不过既然试左咁多款,就唔差呢个啦。个包有d油,闻上去有好香嘅蒜味。咬左一啖之后真系惊喜,比我想象中更好食。个底甜甜地,面包体应该加左紫菜,食得出淡淡紫菜味。蒜香虽然浓烈,但系又唔会话遮左紫菜同芝士嘅味道。面包入面有成条芝士(同蓝莓乳酪嘅一样),三者配合得好好,咸香扑鼻。虽然攞上手有d油,但系入口反而OK,同其他款比,虽然口味重左d,但系都好特别好好味。
紫菜香蒜芝士贝果

入面仲有好多包拣