2021-07-14 1830 浏览
早前经过此餐厅时被门口一大只老虎头像图吸引,装潢望落有趣,原来系城中以玩味见称嘅Mamaday创办人创立嘅另一概念店。星期五晚上五点半左右嚟到似乎仲系落场时间,喺商场内闲逛一圈六点准时入座。一贯Mamaday嘅作风,NMSL装饰都好有特色,挂画、摆设古灵精怪,令人目不暇给。贫穷是寂寞拼盘(小) $78拼盘有大有细够flexible,细嘅可以拣三款小食:炸饭波入面系冬阴功饭,外面炸得脆口唔油腻,好惊喜;腐皮扎肉有少少似食鲜竹卷,香口惹味;秋葵虾相对肥腻,秋葵炸干,酿咗少少虾胶,有心机但一般般。泰式肉碎猪颈肉Pizza $108肉碎用上新猪肉肉碎,素食产品但系又有猪颈肉,有点不明所以。Pizza食落超多芝士,蒜头味道突出,饼底薄身脆口。酸辣猪肋骨(半份) $116猪肋骨略略烧过表面,上面淋咗泰式酸辣汁,卖相吸引。满心期待放入口,面色一沉,𠮶阵鱼露味真系唔系人人接受到,浓到好似脚味,笑死哈哈。 幸而伴上嘅沙律甜甜酸酸,仲有我至爱嘅红桑子,可以中和一下。见网上提及此店主打东南亚fusion菜色,特意拣晒有代表性的,出嚟效果未算令人深刻,或者有机会再试其他。
贫穷是寂寞拼盘(小) $78
泰式肉碎猪颈肉Pizza $108