2020-10-07
星期六下午行完深水埗,口渴又攞住劲多嘢,查吓附近有咩地方饮嘢。就黎左呢度。原来间嘢前面系卖文青嘢嘅。入面就有~10个位。新兼几干净。自助形式。要行去收银度叫嘢兼睇个餐牌,大佬啲字洗唔洗咁细呀?!嘢饮基本上系得唔同味嘅发酵茶,cold brew 咖啡同cold brew 绿茶。Cold brew 咖啡差唔多成六十蚊杯。呢个价钱响深水埗真系好贵!嘢食都冇咩拣。啲蛋糕都几细件,macaron 直接粒钮咁嘅大细...见佢有卖自家制sourdough 面包,相信差极有个谱,决定都试佢个牛油果open sandwich + 西柚玫瑰发酵茶。发酵茶个酒味都几劲,但个味好好,好香同唔会太甜。估唔到个牛油果open sandwich 咁靓同咁多牛油果,仲好好食!牛油果属于生生哋嘅。因为硬身,所以食多块都冇咁滞。下面啲蕃茄洋葱橄榄油芫茜捞好香,夹埋个酸面包坚好食。好有我响德国食嘅感觉。服务态度好好。但好明显系新手,唔太醒目。问攞只杯去斟水饮,我两个人你俾一只杯我..."有无纸巾呀,可唔可以俾多张我放口罩?" "好呀冇问题呀~我俾多张你". 真系俾两张....我朋友都有食嘢㖞...话时话,食完先发觉,其实都
话时话,食完先发觉,其实都系餐厅黎。只系前舖后餐厅啫。点解唔洗量体温嘅?!
总结:嘢饮坚贵,但个open sandwich 都值(好似四十几蚊). 新舖服务过一轮希望会有改善. 个sourdough 包其实买一个走都抵食. 深水埗近排开左好多呢类型嘅cafe. 呢个价钱究竟长远做唔做得住呢?