2017-12-03 824 浏览
今晚赶住做家务只能去食烧味饭,亚仔的反应系…………啊?我可唔可以唔食啲咁麻甩的饭?一个烧味饭要50个大洋,对于一个已婚男嚟讲有啲贵,双拼再加5蚊。作为一个穷L,当然系悭得一文得一文啦!全家分别叫咗义烧,烧鹅,同切鸡,一于自制3拼饭,咁又悭返几十蚊(大家唔使讲,我知道我呃紧自己,多谢!)。只系叫咗普通义烧(无叫肥义因为就老婆同仔),但上碟都有少少肥,肉质非常之冧,比对面的烧味店好食,其实对面的义烧同烧肉我都好钟意,但8点几去到已经拉闸所以先食棋哥。烧鹅,登登登登!鹅肉是热架,冬天食烧味最怕啲肉冻,鹅皮是脆的,而鹅肉同鹅皮都冲积住碳味,呢个味道比我食过中环的,湾仔的,北角的鹅更好味。鸡都唔差,肉滑味足。食完饭烫完衫,打埋呢段食评个口好渴,我估同今晚的烧味饭有关,但我都会返转头。
  • 义烧饭
  • 烧鹅饭