2019-05-25
德福虽然都多餐厅,但系烧肉的选择就好少,作为食肉兽,见6点牛角完全冇人等位,梗系要入去食。餐厅好宽敞,可能系时间仲早,D人都未收工,餐厅入面都好多空座位,员工安排独立坐一张4人枱,有位放下袋,坐得舒服唔驶逼,正!餐厅其实分散都有D客人烧肉中,不过完全闻唔到味,抵赞!三味牛肋肉 $149冇想像中好食,三款有香葱、黑椒蒜蓉、香蒜辣油,我唔太识欣赏辣油款,感觉烧完冇晒肉味,只系食到辣,当然唔系话好辣,但得辣味唔觉有牛味就失色少少,另外两款系好食D,又香又入味,食完都想再食,细细块其实唔太够喉。丹麦鸡胸肉 $52,味噌猪颈肉 $49难得机会当然要试下鸡同猪,选择左最普通的猪颈肉同鸡胸肉。猪颈肉比较普通,问心真系觉得同平时BBQ个D分别唔太大,唔好太大期望去食就OK,亦可能因为我地选择左味噌,本身有其他味道选择,下次会选原味或烧肉味。鸡胸肉反而有D惊喜,厚切得黎好有质感,冇酱料反而原汁原味,不过份量又系好少,每人2块已经分完,系唔够喉。石锅香葱拉面 $52牛角最出名就系牛角饭,不过今次冇叫,就贪得意叫左个拉面试下。个拉面系冇𩠌,真系葱+净面,抵唔抵食就见人见智,而我就最多叫一次咁。面好快送到,比
冇想像中好食,三款有香葱、黑椒蒜蓉、香蒜辣油,我唔太识欣赏辣油款,感觉烧完冇晒肉味,只系食到辣,当然唔系话好辣,但得辣味唔觉有牛味就失色少少,另外两款系好食D,又香又入味,食完都想再食,细细块其实唔太够喉。 丹麦鸡胸肉 $52,味噌猪颈肉 $49
鸡胸肉反而有D惊喜,厚切得黎好有质感,冇酱料反而原汁原味,不过份量又系好少,每人2块已经分完,系唔够喉。 石锅香葱拉面 $52
牛角最出名就系牛角饭,不过今次冇叫,就贪得意叫左个拉面试下。个拉面系冇𩠌,真系葱+净面,抵唔抵食就见人见智,而我就最多叫一次咁。面好快送到,比D肉仲快上枱,系好香好引人胃口,仲附有要自己动手磨的芝麻,想食几多就自己搞,我磨左一阵就全部倒入去。食落系好味,汤底够晒香,而且食得出味精唔算好劲,份量都唔多,每人食少少就清晒。
总括黎讲,牛角所有食物物量都好少,食物质素唔错,价钱系一D都唔平民,就算食左拉面,都好似同冇食野冇分别,食完仲走左去买小食填肚,想平价D食,就要揾时间lunch/tea食,如果只系过烧肉口瘾,就真系唔错选择。