2015-03-21
是日参观志莲的大佛, 当然要食埋斋先走啦~ 估唔到我地12点半左右去到, 已经有好多人等紧位, 而呢批人系等紧第二转, 因为第一转已经响十一点半入咗去, 眼见好多都食到一半, 相信唔会等好耐, 最终只系等咗半个钟, 算系快啦~ 如果再迟d, 唔驶考虑有得食, 连门口个姐姐都话唔知等几耐, 有d人多的, 佢仲劝佢唔好等, 因为冇位的, 原来有d人book咗枱...........响门口等位冇嘢好做, 问姐姐拎个菜谱睇下先, 呢度无论咩时间, 都有最低消费要求, 午市要$120/位, 我开头都唔想食, 因为太贵, 但见佢话收益系比志莲, 咁我咪当做善事~ 佢已经set定咗d套餐, 有平有贵, 最平的刚好系$120/位, 但果d只系好普通菜式, 于是我地选择贵少少的套餐, 因为我地得2个人, 套餐的食物种类多好多, 好过散叫, 而贵少少的套餐, 又有分再高价少少, 当然食材系相对贵dd, 但都唔差少少价钱, 我选咗贵少少那个~呢度环境好光猛, 有一边系大玻璃窗, 可以见到外面露天环境, 可惜果日个水流太大, 流满整个玻璃窗, 根本睇唔到外面环境, 我地被编配坐近窗边, 一边系坐木板柜, 所以
呢度环境好光猛, 有一边系大玻璃窗, 可以见到外面露天环境, 可惜果日个水流太大, 流满整个玻璃窗, 根本睇唔到外面环境, 我地被编配坐近窗边, 一边系坐木板柜, 所以唔太舒服, 坐到pet pet硬~ 客龙卤豆腐
金孢籽昆布
银丝黄耳羮
陈皮枝竹花菜菌煲
d枝竹最至, 吸哂d精华, 仲有d好大粒豆, 唔知系乜, 食落质感似栗子, 个样似大粒黑豆?
酥炸海苔侧耳拼酥炸丹松
虽然呢个系双拼, 而且见到形状有明显分别, 但我个人对菇类比较混淆, 我觉得成碟都系同一样嘢~
芝士橄榄酱白灵菇
珊瑚绣球浸鲜淮山
石菌炒饭
食完成餐饭, 系饱到夜晚果餐都唔想食, 系就系贵d, 但都算值得, 起码食物有质素, 而且呢度service一流, 平时响餐厅/酒楼食完果d吉碟, 放好耐都冇人收, 要等到成枱冇位, 而再有𩠌上先会收, 但呢度d吉碟, 唔够半分钟就比人收走, 咁多次都系咁, 非常有效率~