2021-06-11
平日晚上去食饭,或许总觉的茶记/ 街边档等先系性价比高,但当去过将军澳天晋汇的御名园后,完全让我对晚市去中菜食肆改观。 有鲍鱼有花胶,又有鸡仲有蛏子, 所有贵价菜色原来平民价钱就已经食到, 完全抵过自己买自己煮。 最重要系依啲菜式系 高级中菜师傅先至做得好,我除咗用价廉物美性价比高去形容御名园,的确揾唔到再好的形容词。脆香糯米酿鸡翼坐下就先来一碟开胃头菜吧 ,鸡翼外皮炸得香脆可口,啖啖肉嘅鸡翼肥美饱满。 鸡翼肉汁与糯米腊味的油香非常匹match鲍汁扣原件花胶今期限量发售,29.8一件唔系唔食ar ma,用上古法焖扣,入口鲜甜,口感烟韧有弹性, 第一道菜 就已经满满骨胶原。而且是人头计,想食多件都唔得,叉烧饭价钱, 完全无可挑剔。原只六头鲍鱼伴椎蓉食得花胶当然要配埋鲍鱼吧, 完全系上等婚宴贵价菜色。 六头鲍鱼色泽呈浅啡色,味道鲜美口感细腻,香味浓郁仲好滋补养颜。晚市组合当去茶餐厅炒一个小菜都要八九十蚊, 呢度嘅晚市组合, 海鲜烧味文昌鸡鸡,各款即叫小炒配任答,都只系一百九十多元起, 唔叫返套都唔对得住自己吧。金蒜银丝蒸圣子空运圣子皇, 一上台就知道冇叫错。 四大只银丝蒸圣子,色白味鲜又肉
脆香糯米酿鸡翼
鲍汁扣原件花胶
口感烟韧有弹性, 第一道菜 就已经满满骨胶原。
而且是人头计,想食多件都唔得,叉烧饭价钱, 完全无可挑剔。
原只六头鲍鱼伴椎蓉
晚市组合
金蒜银丝蒸圣子
空运圣子皇, 一上台就知道冇叫错。
四大只银丝蒸圣子,色白味鲜又肉厚,更重要的是爽口非常,鲜甜又多汁。
御膳房头抽文昌鸡
套餐另一配搭叫了御膳房头抽文昌鸡,头抽豉味香浓、 鸡身富光泽,咬落肉嫩滑,
并带有点点酒醇甘香,都是头抽的余韵。
金奖虾酱海珊骨
除了晚市套餐, 我觉得嚟到御名园最不得不order 的是这道 得奖名菜金奖虾酱海珊骨,
海珊珊骨即叫即炸,口感肥而不腻,落口那阵浓郁嘅虾酱香味 立刻扑鼻而来,
而且炸得酥香又有淡淡的猪肉香味, 攞金奖果然系实至名归
瑶柱海味杂菜煲
总要叫点菜吧, 这个海味杂菜煲超丰富的, 菜色简单名贵 ,睇得出店家不计成本。
瑶柱 大大只虾米竹笙,仲有厚肉冬菇, 都加添了杂菜煲的鲜甜。