2013-01-13 732 浏览
上次睇完无记的街坊厨神介绍咗这间食鳕场蟹专门店,再去openrice睇食评,一致都”赞”,所以就立刻订位。但我地的经验是.....服务员在电话里有非常清晰指示我地甚样走到餐厅,在7点前准时到达。侍应带我地去咗一个好似bar枱地方,可以坐9个人。我地到之前,已经有人坐咗度。但是空间细,私隐度低,讲什么大家都听得清楚,有啲似茶楼饮茶的搭枱。菜单是简单。松蟹套餐,鳕场蟹套餐,海鲜火锅套餐,海鲜牛肉火锅套餐。我地专门嚟食鳕场蟹,当然食鳕场蟹套餐。但侍应话套餐里是冰鲜蟹,如要食新鲜,剌身要叫半只或1只。我地2个人,佢话叫半只应该够。半只的价钱睇重量。最后,半只鳕埸蟹是$1700,好,就试试。烹调的方法,佢话我地叫新鲜鳕埸蟹,可以食晒5种主菜做法:剌身,蒸,烧,天妇罗,火㶽。(如食套餐,只可5选3)。第一道,刺身。第二道,蒸。突然觉得奇怪,点解在套餐里见到的前菜我地没有?(旁边的客人食松蟹套餐,是有)问侍应,佢话套餐先至有,叫新鲜蟹是没有前菜和焗蟹盖,只有5道主菜。吓!!2个人食成千几2千元个餐,连前菜都冇!?我睇电视同openrice讲到好好食的焗蟹盖都冇!(但在openrice里啲情侣食的套餐
我地专门嚟食鳕场蟹,当然食鳕场蟹套餐。
侍应话套餐里是冰鲜蟹,如要食新鲜,剌身要叫半只或1只。
第一道,刺身
第二道,蒸。
吓!!2个人食成千几2千元个餐,连前菜都冇!?我睇电视同openrice讲到好好食的焗蟹盖都冇!(但在openrice里啲情侣食的套餐都有焗蟹盖㖞!)佢话冇我都冇辨法,只可继续食落去!
第三道,焗蟹脚
第四道,粥(唔似泡饭)
吓!天妇罗都未上?!追问下才补回。
第五道,天妇罗
(5种烹调,其中一道是火㶽,唔知系唔系我地理解错,冇上)

食完。

其实对于上几多道菜,唔止我地晤清楚,我听到bar枱另外2组客人食食吓都有问。虽然我己菜单多次看,但都看得不明。

所以如果大家准备去试,记住问清楚有几道菜。如果不是一定要食刺身,我觉得食套餐底啲,份量重大啲添。

如果有理解错,其他食客可修正,公得无量。

2013-01-12
用餐优惠