2010-09-21 423 浏览
之前同友人嚟过,觉得唔错,所以成日都想带肥面嚟试一试,终于等到今日喇!可能今日系星期一嘅关系,客人唔算多,所以无上次咁嘈、咁焗声。记得上次嚟好似有花生做前菜,但系今次已经无咗,即系变相已经加咗价。我哋今次叫咗:香辣口水鸡夫妻肺片沸腾水煮鱼泡椒嫩牛肉辣子肥肠先嚟两个凉菜,口水鸡嘅味道都几浓,而且鸡本身好滑。整碟鸡香得嚟带点点辣,非常易入口。但系可惜嘅系所有嘅鸡件都系细细嚿嘅,比人感觉好似将啲头头尾尾混埋一碟咁就算,份量颇小兼夹食得唔个引。相比口水鸡,夫妻肺片就仲无咁辣,而且红油好香,加上少少嘅芝麻、芹菜,令到成碟凉菜好吸引。轻轻嘅麻味,配上上乘嘅用料,口感一流,而且仲好入味,有食到停唔到口嘅感觉。伴菜嘅花生亦都好香口,好脆!主菜先嚟水煮鱼,一放低时的确相当沸腾,卖相好好,感觉正宗。此店用上桂花鱼,鱼质的确嫩滑可口,带出少少嘅麻辣味道,不算十分浓烈。嗜辣嘅朋友可能会略嫌味道不够辣。个人认为,相较上次嘅嚟食水煮鱼嘅味道,今次麻辣味的确减咗。此外,鱼片嘅数量其实少嘅可怜,只有一堆大豆芽同茨粉垫高整兜鱼,幸好,大豆芽加茨粉索咗啲味,食落都几好味,同时又可以顺便当填肚。再嚟就系泡椒嫩牛肉,呢个菜同

我哋今次叫咗:

香辣口水鸡
沸腾水煮鱼
泡椒嫩牛肉
辣子肥肠

主菜先嚟水煮鱼,一放低时的确相当沸腾,卖相好好,感觉正宗

再嚟就系泡椒嫩牛肉,呢个菜同口水鸡一样有同一通病,就系啲牛肉好似碎上咁,食落时真系一粒都不能少,因为份量实在太少……但系味道系好嘅,唔算好辣,牛肉都确系鲜嫩。

埋尾食埋个辣子肥肠,其实系将啲大肠炸到干咗咁,食落好香又唔会搞到成口油淋淋。肥面就一路都嫌呢个辣子肥肠一啲都唔辣,唔系几入到味;但系我就觉得如果嗒真都会觉得有少少辣味入咗啲大肠度。最神奇嘅就系当食晒呢碟肥肠时,好似完全同你洗口咁,连口中之前嘅少少辣味都吸走埋!

整体成餐晚饭嘅𩠌菜味道其实系唔错嘅,不过比起上次,所有菜式嘅辣味好似减淡咗咁。而且到埋单时先知原来已经加价加到$180一位,即系加咗$12,但系份量就比之前少咗好多,有少少唔够食嘅感觉
。服务方面,绝对唔会系殷勤,总之有𩠌就拎比你,你要茶就会斟比你,但唔会系脸带笑容𠮶只架喇
!如果仲系收$168我就会觉得抵啲,但系宜家加咗价而份量又咁的骰,咁可能无咁快返转头喇!
餐牌
味道好但份量太小嘅口水鸡