2011-07-31
唔知系咪广告效应,睇得多真系令我有冲动去太兴饮佢嘅冰镇奶茶!唔理三七廿一,tea time约埋两个fd一齐去华兰路太兴啦!入到太兴,侍应领我们到路口嘅"2:1"卡位,甫坐下朋友甲即刻开始黑面! (因为佢嫌迫夹,冷气又唔够!连珠炮发的嚷著要转台!--最终我地都有转台,转去一张"正式的"2:2"4人卡位!)始见朋友甲"黑面"渐褪,便开始睇餐牌嗌野食!睇睇餐牌,太兴嘅饭喺价钱方面,唔连野饮,tea time要$31;平时的话:碗装要$46、碟头要$54 ,哗,单拼已经咁,双拼饭更是不得了!。。。仲未计系咪普通的单拼,如要一些特色的,比如:熏蹄、烧排骨、鱿鱼等等。。。汗颜耶!如果叫埋野饮,真系不得了!我地睇黎睇去,将所谓的餐牌翻看又翻看,良久都拣唔到食咩,因为实在太贵而且好似唔系几值! 太兴嘅标价无疑令我地嘅食欲即时减了一半!最后,在拣无可拣的情况下,我只好要了平白的奶酱多!朋友甲要了肉松沙律薯杯,而朋友乙就叫了个星州炒米! 下午茶时段食件奶酱多都要成$24(加冰镇奶茶再加$3),换言之,成个多士tea set要成$27!$27其实可以食个饭!或去普通茶仔,食个只系廿多元、有汤粉+奄列+多士+
下午茶时段食件奶酱多都要成$24(加冰镇奶茶再加$3),换言之,成个多士tea set要成$27!$27其实可以食个饭!或去普通茶仔,食个只系廿多元、有汤粉+奄列+多士+餐饮嘅常餐!。。。
肉松沙律薯杯$22+冻饮$3,盛惠$25
个名好似几吸引,但其实只系两块size如memo纸般大小的炸薯皮,里面装住D被沙律酱捣匀嘅碎蛋白,上面洒有少许猪肉松。。。
星州炒米$32+冻饮$3=$35
tea time时段,都预左份量唔会太多,size唔会太大碟,但太兴嘅星州炒米系用个U形嘅兜装住,size细细、份量自然唔会多得去边,夹两注就好快食晒!用呢个价钱订价,好似贵左D㖞!
小插曲:
朋友甲想要杯少甜嘅冰镇奶茶,落order时点知个侍应话冰镇奶茶系预先整好晒嘅,所以系冇少甜/走甜之分!如果想饮少甜的奶茶,叫普通的那种冻奶茶则可以!。。。由于个侍应口音系半咸半淡的广东话,朋友甲唔太听得懂,如是者二人"鸡同鸭讲地"一问一答!。。。到最后,个侍应竟然同朋友甲落错order,由本来想饮嘅冰镇奶茶,变成一杯普通而涩口嘅"少冰少奶"冻奶茶!Oh my God!