2008-02-17
路经此地,两口子撑台脚食餐晏。见到台台都叫小笼包,以为好正,于是叫番笼。谁知来到一睇,个个都穿底,D汤俾块垫底菜叶索晒!对住四个扁塌塌「小笼贴」,都唔之好嬲定好笑,笑自己咁好彩?差D想食块菜叶唔食个包,又惊俾隔离台笑我寒酸!成26蚊架大佬!又叫左个酸辣汤拉面,四十几五十大洋,个碗就大得很,汤同面加埋得个碗容量一半,睇起黎鬼鬼鼠鼠!MEAN到极!酸辣汤只得几条冬菇丝,豆腐丝,唔知鸡红定猪红丝,同埋一D似笋又似沙葛物体,加埋豆粉芡,唔够酸又唔够辣,半天吊!加多个鸡丝粉皮,个四吋碟仔上面舖左D粉皮,上面再加一撮熟鸡胸肉丝,淋D麻油捞花生酱,盛惠四十几皮,真系新春大吉(老板)大利!呢餐晏仔连茶共银一百四十个大洋,多谢都冇声!食完得七成饱,够晒健康!香港地食野愈来愈贵,此等小店都仔浸蛟龙!计起上来重贵过日本!回想到日本自由行,晏昼成街类似格局食店,定食不外乎800-1000,就算去百年名店「玉秀」食亲子丼,都系八百零而已,何况进店离店,都有员工大合唱「欢迎!」同「多谢!」,差天共地!