2019-06-27
20670 浏览
大部分自助餐,都会以款式选择多吸引食客,但《茶园》刚好相反,贵精不贵多,卖的是质素与服务,所以在选择订边间自助餐之前,一定要上Openrice做足功课、了解清楚,绝对唔系价钱越贵就越多嘢食架。🥢龙虾👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻首先每人一只龙虾,我哋拣咗白灼同香草牛油烧两种煮法,白灼食得出龙虾本身鲜甜味道、肉质爽口兼弹牙,而香草牛油亦不错,焗完唔干带有淡淡香草香,仲有值得一赞系酒店超细心,蟹钳已经替客人剥好放在龙虾里面🥢其他前菜:沙律、芝士🥢生蚝👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻当晚只得两款即开生蚝,Fine de Claire同Fine de Bretagne,前者肥度适中、爽口、先咸后甜,后者bb size,同样爽口、味浓但带咸,不过要投诉嘅系每次都要等开生蚝,人流唔多但师傅好似有意放慢速度咁🥢其他冷盘👍🏻👍🏻无刺身,只有冻虾、荣螺、长脚蟹(好少refill)、青口,全部都不过不失,有d仲有碎壳添🥢法式洋葱汤👍🏻👍🏻太细碗,汤同面层面包芝士唔啱比例,所以变得比较奇怪同咸,如果斋饮下层洋葱汤就ok🥢炖肉汤+牛骨髓👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛骨烧过之后,令骨髓由可怕变成惹味,一𡙡骨髓加少少汤一齐食,好味到唔识形容,好味指数
🥢龙虾👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 首先每人一只龙虾,我哋拣咗白灼同香草牛油烧两种煮法,白灼食得出龙虾本身鲜甜味道、肉质爽口兼弹牙,而香草牛油亦不错,焗完唔干带有淡淡香草香,仲有值得一赞系酒店超细心,蟹钳已经替客人剥好放在龙虾里面
🥢其他前菜:沙律、芝士
🥢生蚝👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 当晚只得两款即开生蚝,Fine de Claire同Fine de Bretagne,前者肥度适中、爽口、先咸后甜,后者bb size,同样爽口、味浓但带咸,不过要投诉嘅系每次都要等开生蚝,人流唔多但师傅好似有意放慢速度咁
🥢其他冷盘👍🏻👍🏻 无 刺身,只有冻虾、荣螺、长脚蟹(好少refill)、青口,全部都不过不失,有d仲有碎壳添
🥢法式洋葱汤👍🏻👍🏻 太细碗,汤同面层面包芝士唔啱比例,所以变得比较奇怪同咸,如果斋饮下层洋葱汤就ok
🥢炖肉汤+牛骨髓👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 牛骨烧过之后,令骨髓由可怕变成惹味,一𡙡骨髓加少少汤一齐食,好味到唔识形容,好味指数简直爆灯
🥢其他汤:白露笋汤
🥢威灵顿牛柳👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 功夫多,好少 自助餐有得食架,牛柳入口即化,牛味浓郁,而外层酥皮浸过红酒汁都仍然松脆,略嫌整体味道带点咸
🥢法式田螺👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好大只好腍好入味,有淡淡巴西里香,自助餐少见
🥢鹅肝多士👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
鹅肝超大件,富油脂好香口,如果煎脆口少少口感更佳
🥢白露笋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 不时不吃,当造白露笋粗壮鲜甜爽口清新,有别于草青味重嘅绿色露笋,配荷兰酱食最好味
🥢甜品👍🏻👍🏻 款式少、refill比较慢,8点几已经无乜 甜品,甜品只有翻转苹果批、巴黎布甸、开心果巴黎泡芙、马卡龙、什莓朱古力慕丝、伯爵茶焦糖布甸、可丽饼、窝夫、自家制雪糕,全部都好一般,甜品迷大失望
二人共消费:$874 (信用咭优惠)