2017-10-29
其实自己都奇怪,台湾好出名食日式烤肉,但除左一次出差食过,就冇特别想食的意欲。直至台湾著名烤肉店「橘焱胡同烧肉夜食」落户香港尖沙咀,又引起我注意。要去食都唔容易,慕名而去的人多,但地方有限,所以最起码要早两星期订位。听电话的多数都系台湾人,所以最好练定d普通话XD由于店内多数系4-6人枱,所以人少的话,即使你有订位,都只可以坐bar枱。不过千祈唔好失望,因为除左可以望住店员烧嘢,以我观察所得,反而坐bar枱必定系由店员帮你烧嘢,坐一般席有时就要自己烧,眼见有枱自己烧㶶晒食物,要退返畀厨房。炉方面,bar枱系用炭炉(唔知点解可以室内烧炭),相反一般席系普通煤气炉,风味应该差好远。点好菜,侍应会先送上柠檬汁、葱同洋葱粒,用作调味之用,味道比点豉油清新好多,冇咁浓味同消腻。食烤肉点可以唔叫牛舌?佢有提供粒状的角切,但我比较喜欢食薄的盐葱牛舌($98),起码唔会难咬。店员帮我烧到5成熟,虽然都算爽口,但略嫌调味轻手左d,要靠柠檬汁带起鲜味。牛五花($168)有两种口味选,有椒盐同我呢款烤肉酱,烤肉酱同牛肉好夹味,牛肉烤到刚刚熟,质感软腍到好似咬棉花糖咁,入口即溶,牛魔王必点。仲有一样必吃,就系
仲有一样必吃,就系奶油去骨鸡腿肉($80),店员烧的时候会蘸上溶左嘅牛油一齐烧,令鸡肉香到不得了,仲带点蒜蓉香,面头仲烧得脆脆地,如果有quota,一定会encore多碟。
我知好多人都会点墨鱼香肠($100),又跟住试试。得10小粒卖咁贵都觉得夸张,但食落又真系值,外面烧到微脆,里面有好浓郁的墨鱼香,仲清楚咬到墨鱼粒,好爽口弹牙,非常好食。
最后以椒盐鸡软骨($80)作结,呢道算系最平凡冇咩特别菜式,纯粹想咬下爽口嘢嘅不妨一叫,调味系足的,满口咸香。
食烤肉唔饮酒有点过不去,点左杯荔枝柳橙调酒($55),酒味唔浓,橙味比较盖过荔枝味,酸酸地几开胃,啱女仔胃口。
另外想讲下呢度特色:
1. 限时两个钟。
2. 烤肉店始终烟味比较强,所以店方设有locker畀大家放置物品,算系细心。
3. 因为人手严重不足,每个店员都要兼顾落单、上菜、烧嘢食,甚至调埋酒,所以虽然系由店员帮你烧肉,但一个烧左,放低个夹行开左,第二个经过又会帮你反下d肉,反左冇耐第三个又经过再反下d肉,如是者,一碟肉可以系由4-5个店员合作烧成,都几搞笑。店长仲型,本来谂住帮个客放蛋糕入雪柜,但佢经过d炉又忍唔住出手,于是就一手捧住蛋糕,另一只手就烧嘢食,我忍唔住笑,佢望到,又chok住边笑边烧,好有误乐性。