2022-07-19
喺粉岭, 经常都会食群记, 真系由细食到大, 的确系久唔久又会再想去食一次嘅小店, 佢地到今时今日都系无冷气.. 呢下系真系坚 星期日friend子又喺粉岭, 决定又去食一次, 排队就基本喇, 但系明显真系无以前咁多人, 可能因为而家少左人出街食? 或者可能真系太热都唔会食群记 ? (当时室外体感温度系39度)我嘅「例牌」一直都系 猪手牛丸米粉 加 家乡炸卷, 佢嘅汤底同牛丸, 真系咁多年都 keep 到, 猪手就无以前咁浓肉味, 但系处理上都依然系做得好好, 好腍, 基上都系啖啖肉. 如果可以食辣嘅朋友, 记得食佢个辣油, 系出色嘅, 佢唔系好辣嘅啫~ 但系连肉食真系升华到成件事嘅.. 同埋辣油可以自助添食的, 但系记得用返你坐低果阵佢畀你只碟仔出去添.. 唔好攞过只新碟, 如果唔系店员们会好唔开心架好多食左群记好多年嘅人都话佢嚟到呢一代 质素唔同左, 个炸卷就真系最明显喇, 以前系色香味脆一应俱全 , 而家一上枱果下就已经散晒, 切又切得求其, 仲系几旧连住晒嘅.. 外皮完全唔脆
好多食左群记好多年嘅人都话佢嚟到呢一代 质素唔同左, 个炸卷就真系最明显喇, 以前系色香味脆一应俱全 , 而家一上枱果下就已经散晒, 切又切得求其, 仲系几旧连住晒嘅.. 外皮完全唔脆又无色水, 味道就其实还好嘅. 所以仲系好受欢迎, 好快就卖晒.
联和墟, 曾经系全香港其中一个最多餐厅嘅社区, 好多人会专登入去食大排档, 食糖水, 去打冷, 以前系真系随口噏都讲到十间八间好好食嘅, 但系经过过去呢几年, 而家好多呢啲都已经无晒喇. 说实系真系好可惜, 群记嘅环境 以及 服务 可能真系唔系人人接受到, 但系呢一种有质素嘅街坊食店真系买少见少, 大家唔好等到有一日真系绝种先嚟回忆呀~