2024-01-29 2045 浏览
我真系好耐冇嚟呢种大排档啦,今晚难得刚好行过,虽然寒风凛凛,我都忍唔住坐低再感受一下路边小炒的镬气~嚟得大排档,就唔好介意环境,特别是这种冇入铺的大排档,环境较差叫做风味椒盐鲜鱿大排档必选菜式,而这里的椒盐鲜鱿可选是相当好食。表面的炸酱不算厚,而且够脆。咸味刚刚好,唔点汁都够味,点咗喼汁,更有另一种味道享受,坦白讲,唔多地方炸得好食~豉椒炒蚬另一大排档必试美食,不过这次较为逊色。炒蚬要重味先好食,这里味道略淡,而且可能天气太冷,上枱时不够热。不过也有值得一赞的地方,我好少见差不多只只都有肉,冇乜甩壳。鱼香茄子煲煲仔菜上枱够晒热,食完即时暖晒。味道唔差,如果多一点鱼香的咸味会更好,伴饭首选。呢啲大排档真系买少见少,尤其是这几年随著香港不断改变,唔知几时会完全消失。我一路食,一路有食环嘅人响度影相,希望这些已经不多的老香港特色能有空间继续生存吧~

豉椒炒蚬

鱼香茄子煲