2025-01-04
Milk Top好似由上年开始(可能之前都有,但我冇为意?)经常推出优惠,有软雪糕买1送1、雪糕/雪条特价等,但好多时行经时都只系自己一个,冇得同人1分享,所以未帮衬过。今次唔系喺荃湾呢间分店消费,而系喺位于乐富UNY入面的Milk Top雪糕专柜享用特别优惠。惠顾果日系分店最后一日营业,而家喺Openrice再揾唔到位置写食评,所以就写喺最常路经的荃湾西分店。题外话,喺Openrice搜寻Milk Top时,发现佢前前后后执咗好多分店,会唔会系经营可能有困难!?今次遇上Milk Top推出双球雪糕买1送1优惠,雪糕系现场𢳂,可选筒/杯装,原价$30,而家变相$30买到4球雪糕,劲抵。当日我同狗狗爸爸一齐,今次唔使share嚟食,可以1人1杯。狗狗爸爸拣咗椰子+黑朱古力,我就系红豆+芝麻。Mlik Top仲有其他口味的雪糕,如抹茶、榴梿...椰子雪糕:味道冇惊喜,入口时仲以为食紧云呢拿味,慢慢先渗出淡淡的椰子味;雪糕里面有少少椰丝,增添口感黑朱古力雪糕:浓厚的朱古力味,雪糕有朱古力碎,但啲碎粒唔系入口即溶,要慢慢食红豆雪糕:红豆味重,亦食到起沙的红豆衣;味道同口感几似红豆霸,系佢的雪糕
红豆雪糕:红豆味重,亦食到起沙的红豆衣;味道同口感几似红豆霸,系佢的雪糕版,口味丰富之余又唔会好「漏」
芝麻雪糕:芝麻味较淡,尤其同红豆、黑朱古力味相比,佢味道的浓烈度较低;而佢同另外3款口味的雪糕最唔同系:佢除咗雪糕本体外,因为冇加配料,所以只提供到单一的软滑感,喺层次同口感方面逊色啲
整体嚟讲,Milk Top的雪糕奶味偏重,当牛奶味夹埋红豆会好match,同椰子、芝麻一齐就有少少抢走椰子同芝麻味,而同黑朱古力一齐佢就「冇碇企」。正价$30两球雪糕,价格同质素合理,份量唔少,Milk Top有现成杯装雪糕,120ml/杯,卖紧$28。就现场𢳂的双球雪糕嚟讲,每球估计接近120ml,$30都算优惠。如果日后难得遇上双球雪糕买1送1,我会特登去食,否则经过Milk Top时,就唔会刻意买~