2023-07-04
一听个名就即时谂起去新加坡市中心嘅「老巴刹」熟食市场,非常有气氛,晌搞呢类本土文化嘅熟食中心,香港真喺抛离到车尾灯都见唔到。其实,啲冬菇亭都可以搞到好有特色,不过,香港官僚,无人有心搞。今晚嚟到西营盘嘅「巴刹鸡饭」食晚饭,虽然,只喺小店一间,好钟意佢里面嘅平民格局。 一室装修简朴水泥地,折枱折櫈,啱晒我哋两个麻甩佬食饭吹水,最紧要嘅都喺地方够干净企理,又唔喺食咩大餐,唔使好排场,墙上都挂满好多招牌食物相,影得靓,非常吸引。至于枱面,摆咗点菜纸、餐具、纸巾、酱油碟及各式各款酱料,自由取用,够街坊,够自在。 餐牌就得一张,食物款式一眼睇晒,只有共11款嘢食,务求做到贵精不贵多,兼且颇有特色,不过你嚟得呢度,就喺想食啲特色嘅马来风菜式。落单就剔纸仔,其实你会发现,点餐纸上面嘅饮品选项会比主餐牌有更多选择。 炸皮蛋饺 $32呢款小食特别想试,卖相犹如炸云吞,新鲜即炸,外皮香脆不腻,馅料喺猪肉同皮蛋,估唔到两者都几夹,出嚟效果又几唔错,渗出阵阵皮蛋嘅独有气味,喜欢食皮蛋嘅人真喺唔可以错过。炭烧沙爹牛 $48虽然只喺细细一份沙嗲牛,但最大亮点就喺连埋个小型炭炉一齐上,而个炭炉仔绝对唔喺得个样,真喺
炸皮蛋饺
虽然只喺细细一份沙嗲牛,但最大亮点就喺连埋个小型炭炉一齐上,而个炭炉仔绝对唔喺得个样,真喺有炭热住啲串烧,热到标油,所以,啲串烧入口非常热焫焫,再者,软腍有肉味,咬落富肉汁,又具炭火香,个沙嗲酱亦都非常之香浓惹味,充满花生香,喺必食推介。
炭烧沙爹牛
唔知咩叫炸肉,所以,专登点嚟试一试,嚟到个样都几似叉烧,不过,唔喺烧,而喺炸,炸得外层几脆口,里面肉质好松化,确喺几好食㖞;捞面嘅质地唔喺爽口𠮶种,而喺带韧性𠮶只,入口有少少韧劲,沾满酱油颇好味。
炸肉捞面
嚟到「巴刹」,另一焦点就喺佢哋嘅鸡饭,貌似海南鸡饭,啲鸡去晒骨,但明显分别就喺唔会配黑酱油、姜蓉、辣酱,而喺配上自家制作嘅青辣酱,有阵阵泰式𠮶种青咖喱味,几醒神。此外,仲奉送一客冬瓜汤,消暑清甜,
巴刹鸡饭
较有特色啲嘅就喺丹南咖啡同罗汉果龙眼冬瓜茶,小弟就梗喺拣咖啡试试啦,老友就拣冬瓜茶,不过,太热门啦,已经无晒货,唯有转饮冷泡茶。我杯冻咖啡都几香浓,奶味同甜度都稍稍偏重;而杯冷泡茶拣百香果口味,所以,入口酸香清爽,佢话衬沙嗲一流,同埋睇到杯底沉咗好多百香果籽,绝对货真价实,唔喺揾糖浆冲出嚟。
最后,再追加一道手抓饼,当喺甜点。一大底手抓饼煎得金黄,饼面涂满咖央,再洒满椰丝、花生碎、白芝麻,入口饼身软腍带烟韧,边位就好脆口,并且充满椰香同花生香,作为甜品真喺好食。
咖央椰丝手抓饼