2020-05-31 94 浏览
呢间金记冰室之前同朋友夜晚食饭都想食,今日终于有机会嚟到。佢真系好多客人!我企喺度等埋朋友先,当天晚饭时间都见到客如云涌!尤其是而家外卖做紧七七折更加多客人嗌外卖🥡(虽然我都鼓励大家喺入边食,嘅唔使浪费太多发泡胶)。我就叫咗咖喱牛腩饭,个咖喱牛腩呢睇落去色彩都几吸引,酱汁嘅浓稠度都啱啱好,啲牛腩都几多加埋啲薯仔。如果啲牛肉可以可能用啲牛筋腩或者可能夹埋𠮶汁再煮耐啲就会更加入味。再饮埋个荷兰唂咕,都比较少地方同埋冰室饮到,即刻要叫!香浓嘅朱古力味系好吸引。我最钟意食辣嘅人咁就叫多个XO酱海鲜炒乌冬。一打开都见到好多海鲜!好足料!见到𠮶啲鱿鱼仔好可爱。配埋其他配料:有我最钟意嘅芽菜,同埋其他红椒等等,非常惹味。XO酱都好出味,带起成个乌冬,赞!我见佢呢排出咗新饮品,原价$28,如果加配就半价试是到我最钟意饮嘅茶:我拣咗芒果冻顶乌龙冷泡茶。好钟意佢呢个乌龙茶!同好欣赏!即使系茶包但冻左饮都好香茶味,个乌龙好香好出茶味好浓,加埋佢个芒果,吾会太多太甜,好多都系果汁味仲大过个茶味,喧宾夺主,但呢个刚刚好,配合埋一齐,乌龙本身比较单调,个芒果系乌龙的甘之中中和和起了平衡作用,相得益彰,更能带起其味

咖哩牛腩饭

荷兰唂咕

XO酱海鲜炒乌冬
个乌龙好香好出茶味好浓,加埋佢个芒果,吾会太多太甜,好多都系果汁味仲大过个茶味,喧宾夺主,但呢个刚刚好,配合埋一齐,乌龙本身比较单调,个芒果系乌龙的甘之中中和和起了平衡作用,相得益彰,更能带起其味道。我连个茶包都想要食埋🤣
芒果冻顶乌龙冷泡茶

入面嘅装修都几有香港风味、贴地又贴近市民生活特色,香港人,加油!