放工想食Grand啲啲,又唔好太奢侈🤣Budget一千楼下,于是揾到一间法国菜,就决定去试试。Megabox夜晚都偏静,返完工咁攰都唔想去太多人嘅地方💆🏽‍♀️餐厅系五楼,入到去灯光微微调暗,播住法式歌曲,餐枱都铺好,有点仪式感。餐枱放住一个蕃茄一个柠檬一枝橄榄油同一把餐刀,本来以为系摆设嘅一部分🤣店员介绍,原来系前菜,主角系有机园种蕃茄,柠檬汁同橄榄油可以提味,果然个蕃茄好fresh又开胃,好适合做前菜。Executive Set Dinner($698)可以系6款Starters入面拣4款,我地拣咗法式腌制红菜头、金文毕芝士伴无花果汁、蜜蜂芥末籽香草虾同轻煎腌制剑鱼,每款都好精致,仪式感满满。经典法式洋葱汤————————————洋葱份量非常足,炒至焦化带出味道而且入口即融,加上一片微微烤焦嘅面包,放入汤入面已经浸软,吸晒汤嘅精华,每一啖都好浓郁洋葱香味!传统法式卡酥莱————————————由五花肉、猪肉肠、蘑菇、白腰豆慢炖熬制而成嘅卡酥莱锅,经过长时间烹调嘅白腰豆煮成软绵,入口即化,夹杂住肉香。五花肉同猪肉肠油脂丰富,一个锅令人非常饱足、温暖,配上沙律,减低腻嘅感觉。油封烤鸭配法

经典法式洋葱汤
经典法式洋葱汤

传统法式卡酥莱
传统法式卡酥莱

油封烤鸭配法式杂菜薯角伴香橙酱
油封烤鸭配法式杂菜薯角伴香橙酱

油封鸭顾名思义利用肉本来嘅油脂达至油封效果,鸭肉肉质变软但保持满满肉香,而外皮因为烤过所以带点香口。伴香橙酱非常夹,可减低油腻感。

Le Tout Chocolate Cake
Le Tout Chocolate Cake

最后系甜品!完整嘅结尾,好Rich好香浓嘅Chocolate Cake!
2023-06-08
  • 经典法式洋葱汤