2018-03-28
相隔左差唔多个来月先得闲揾番啲相,呢次其实系之前同屋企人食既贺年饭~之前同CHICKEN 黎到炑八冇食到烧肉令我一直念念不忘,因为佢地既烧肉真系一级棒!碰巧果排有新餐牌当然要试新野~沙律菜,生菜新鲜,以胡麻酱做配酱,令人愈食愈开胃。烧烤炉必食既泡菜蛋和芝士粟米粒,以韩式前菜黎讲呢两款真系点食都唔厌~韩式饺子年糕汤,韩国人过年同样都会食年糕贺年,以石锅奉上~呢款年糕汤亦都系韩国既新年菜式,汤底由猪骨同紫菜煮成,味道清淡,饺子肉馅以白菜同猪肉为主,不过饺子数量只有三只:S汤里头会有丸子状既年糕,口感烟韧。贺年套餐既主角,可以话系今次重头戏!烧肉拼盘分别有牛五花、牛前胸肉、牛舌、薄切韩牛牛扒、五花腩及大虾。尝左多款烧肉过后,薄切韩牛牛扒最心得我心,牛味香浓,而且充满肉汁,肉质同味道都比牛五花、牛胸肉更加入味同嫩口~ 配搭生菜同食又系另一种烧肉享受~惊喜既系,五花腩意外地好食,自己其实好少食,但烤过之后油脂香味出晒黎,但口感一啲都唔肥腻,好脆身~香烤大虾,肉质好弹口,而且啖啖肉好滋味~九节坂,系一款韩国古时既皇室贵族过年食品,色彩缤纷,材质用料都好健康材料包括蟹肉、菠菜、牛肉、冬菇、青瓜、鸡蛋
呢次其实系之前同屋企人食既贺年饭~
之前同CHICKEN 黎到炑八冇食到烧肉令我一直念念不忘,
因为佢地既烧肉真系一级棒!碰巧果排有新餐牌当然要试新野~
沙律菜,生菜新鲜,以胡麻酱做配酱,令人愈食愈开胃。
香烤大虾,肉质好弹口,而且啖啖肉好滋味~
材料包括蟹肉、菠菜、牛肉、冬菇、青瓜、鸡蛋丝、红萝卜等等,
食法主要以薄饼皮包住馅料同吃,材料任由配搭,相当滋味又有营养。
虽系食烧肉会热辣辣,但果阵天气好冻,忍唔住要嗌番杯热饮暖暖身~