2010-05-20
系卢押道近海皮既BORACAY, 一向比我既感觉是一间会有宾妹陪酒, 俾那些军舰水手狂欢的半邪吧. 有一日去开税局经过, 原来中午是会开门的.中午, 没有disco音乐, 没有宾妹陪酒. 成个dance floor, 摆满折台折凳, 不想坐左dence floor的我们, 找到一个梳化位, 虽然近厨房, 但总好过坐折凳同高脚吧台凳.门口见到是日菜式不错, 坐低之后想睇多一次再作决定. 问了哥仔, 佢就系衫装寻出一张手写单出来...如图...原来呢张咁既纸仔就系是日menu...工本大, 成本低. 我地点了一个焗葡国鸡饭, 同一个黄粟烩牛脷配薯菜.苞先来个软绵绵既面包同一个只有cream味既蘑菇忌廉鸡汤我地饮. 基本上, 成个场得套餐食. 汤又冇得拣. 正确来说, 我地坐低, 执好台, 佢地唔需要问, 汤同面包即到. 面包, 点解软绵绵, 餐厅既面包部就系我们身旁, 原来上台俾客之前就丁一丁, 咁咪会软绵绵啰, 算是几好食既, 因为牛油全溶, 渗哂入个包里面. 汤, 讲了, 就是cream only, 都勉强食到有胵肉同蘑菇既.主菜, 焗葡国鸡, 果然是即焗好的. 我们等了一会儿原来就是
主菜, 焗葡国鸡, 果然是即焗好的. 我们等了一会儿原来就是等个葡国鸡焗好. 真的没想过呢求会即叫即焗. 热辣辣的盛上, 香喷喷, 未食已经感觉到会是不错. 闻落香, 味道就比较普通, 因为椰味不够重, 不过鸡肉嫩滑的, 葡汁焗过之后系唔错既, 若是多一点椰香, 加一点芝士, 更好.
黄粟烩牛脷配薯菜, 即是粟米牛脷啦. 牛脷切到细细块. 味道又腌得好, 配上的粟米汁, 是不错的, 送饭一流, 我要薯菜伴, 其实是一个错配, 这个黄粟烩牛, 配饭才对.
$35换来的味道不差, 人不是太多而且位子宽敞. 感觉几舒服. 平平地一大班同事食晏仔, 呢度不错.