2024-06-17 2369 浏览
自小由 #婆婆 👵🏻 带大嘅 #小秘书,一向对 #京川沪菜 情有独钟♥️ 不过自从婆婆走咗之后,我都好少试到正宗嘅手势🥹 所以每次过嚟 #观塘 探朋友,我都会叫佢陪我去 千岁担担面 试吓师傅嘅手工… 缅怀童年嘅味道🙂‍↕️每次嚟帮衬,我必定要叫佢哋嘅 #小笼包,#包薄馅靓 唔在讲,一啖咬落去成口都系汤汁,再加少少醋一齐食,零舍滋味🤤 而佢哋嘅 #回窝肉 同 #上海粗炒 都系 #必食系列!除咗够晒镬气之余,酱汁都调校得相当入味,薄片嘅 #肥肉,配埋啲 #豆腐干、#青红椒 🌶️ 一齐炒,辣辣地非常惹味🤤 店员见我哋咁食得辣,介绍我哋可以试吓佢哋呢排做紧半价嘅菜式 #歌落山辣鸡 🐣 经油泡过嘅鸡件,不但唔会輆歰歰,咬口仲几鲜嫩,配埋啲 #脆花生 🥜 夹杂埋 #辣椒干 嘅香气,零舍醒胃🤤 另外我哋再加咗个 #糟炒鱼柳,鱼片好滑,加埋西芹落去一齐食,口味够晒清新🤤 而完美嘅一餐又点少得鲜制嘅 #甜品,#豆沙窝饼 个皮蛋味好重,而馅料带有极之丰富嘅豆沙味道🤤 搞到戒紧甜嘅我,都忍唔住食完一嚿又一嚿😅最后不得不赞佢哋一班男员工嘅服务态度,同食客有讲有笑之余,殷勤嘅服务态度,简直可以介绍比「古天乐」做「好

最后不得不赞佢哋一班男员工嘅服务态度,同食客有讲有笑之余,殷勤嘅服务态度,简直可以介绍比「古天乐」做「好客之道」嘅宣传大使🫶🏻 难怪小秘书encore一次又一次啦😉

📍 千岁担担面 (观塘) 协和街33号裕民坊YM² 3楼302A号舖
2024-06-17